Dačić: Istraga o azilantima

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Mar.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Istraga o azilantima

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je istragu o organizovanom odlasku državljana Srbije koji su u zemljama EU tražili politički azil.

Dačić je rekao da je u prva dva meseca ove godine Srbiji iz zemalja EU upućeno 478 zamolnica za vraćanje lica po sporazumu o readmisiji, da je od tog broja odgovoreno pozitivno na 304 zamolnice, da je za 156 dat negativan odgovor, a da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 18 zamolnica u toku postupak provere.

On je rekao da je jasno da oni koji su otišli u Belgiju i Švedsku sa juga Srbije da traže politički azil to neće dobiti i da će biti vraćeni u Srbiju.

Dodao je da je reč o oko 400 osoba, uglavnom Albanaca i u manjem broju Roma, koja su zatražili azil u Belgiji, i između 500 i 600 onih koji su zatražili azil u Švedskoj.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da Makedonija i Srbija ispitaju da li je bilo elemenata kriminala s obzirom na organizovani odlazak tih lica uvek određenim autobuskim linijama.

Ti autobusi, kako je naveo Dačić, polazili su iz Makedonije i uz put uzimali državljane Srbije sa juga Srbije.

Dačić je rekao da će Srbija biti veoma kooperativna kad je reč o readmisiji i naveo da očekuje da to što se dešava sa traženjem političkog azila neće ugroziti viznu liberalizaciju za zemljama EU.

On je poručio građanima da vizna liberalizacija ne znači pravo na dobijanje azila ili pravo na sticanje nekih radnih prava i prava nastanjenja u zemljama EU.

Dačić je rekao da je reč o licima koja odlaze u inostranstvo i tvrde da nemaju dokumenta i dodao da Srbija prihvata povratak građana ako se dokaže da su državljani Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je u 2009. godini od nadležnih iz zemalja EU primila ukupno 2.191 zahtev za readmisiju.

Dodao je da je za 1.423 dat pozitivan odgovor, a više od 700 ih je odbijeno jer nije utvrđeno da je reč o državljanima Srbije.

Dačić je rekao i da sve troškove snosi država koja podnosi zahtev za readmisiju, a samo u pojedinim slučajevima troškove snosi Srbija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas povratak 21 državljanina Srbije iz Belgije

Izvor: Glas javnosti, 11.Mar.2010

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas istragu o organizovanom odlasku državljana Srbije koji su u zemljama EU tražili politički azil...Iz Belgije se danas autobusom u Preševo dobrovoljno vraća 21 državljanin Srbije na osnovu sporazuma o readmisiji...Kamberi: Žrtve...

Nastavak na Glas javnosti...

Dačić: Istraga o organizovanom traženju azila

Izvor: EMportal, 11.Mar.2010

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio istragu o organizovanom odlasku državljana Srbije koji su u zemljama EU tražili politički azil.

Nastavak na EMportal...

Ivica Dačić: Istraga o azilantima

Izvor: Glas javnosti, 12.Mar.2010, 09:13

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je juče istragu o organizovanom odlasku državljana Srbije koji su u zemljama EU tražili politički azil, prenosi Beta...Iz Belgije se juče autobusom u Preševo dobrovoljno vratio 21 državljanin Srbije na osnovu sporazuma o readmisiji...Dačić...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.