Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji o izborima na Kosovu

Vašington, London -- Izborima na Kosovu široko se bave mediji u SAD i Velikoj Britaniji.

"Vašington post" piše da su srpski glasači u velikom broju bojkotovali parlamentarne izbore u Pokrajini i time naneli udarac naporima međunarodne zajednice da promoviše multietničku saradnju u svetlu budućih pregovora o statusu Kosova.

"Srbi su i dalje ogorčeni zbog martovskog nasilja, što ih je nateralo da zahtevaju kontrolu nad policijom i školstvom u enklavama i područjima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde predstavljaju većinu", dodaje se u izveštaju.

"Vašington tajms" navodi da je ugrožena srpska manjina na Kosovu s prezirom odbila učešće na izborima, imajući u vidu stav tvrdih nacionalista iz Beograda da bi njihovo glasanje dalo legitimnost albanskim zahtevima za nezavisnost Kosova.

CNN ocenjuje da je bojkot Srba poremetio kosovske izbore, naneo udarac naporima međunarodne zajednice i istakao duboku podeljenost između albanske većine i srpske manjine u Pokrajini.

Dopisnik "Indipendenta" iz Prištine javlja da je bojkot izbora srpskih birača povećao napetost između etničkih zajednica u Pokrajini. "Tako su povećane šanse da albanski lideri jednostrano proglase nezavisnost Kosova ukoliko Ujedinjene nacije ne uspeju da definišu budući status Pokrajine", piše list.

"Tajms" piše da činjenica da je na izbore izašlo manje od jedan odsto srpskog biračkog tela dovodi u pitanje legitimnost kosovske skupštine.

"Fajnenšel tajms" navodi da gotovo potpuna jedinstvenost kosovskih Srba u odluci da bojkotuju izbore otvara nova pitanja u pogledu nastavka pregovora Beograda i Prištine. List ocenjuje da je jedna od mogućih posledica bojkota povlačenje Beograda sa "Bečkih pregovora". "Premijer Srbije Vojislav Koštunica sada mora da odluči da li da prizna novu Skupštinu Kosova. Ukoliko je ne prizna, to bi moglo da onemogući dalje pregovore na visokom nivou, u Beču ili bilo gde drugde. Ako, pak, prizna institucije koje su izabrane uz minimalno učešće Srba, to bi moglo da mu nanese političku štetu", zaključuje "Fajnenšel tajms".

"Dejli telegraf" napominje da su izbori pokazali kako je petogodišnja administracija Ujedinjenih nacija samo produbila etničke podele. "Glasalo je jedva nešto više od polovine birača. Albance je zahvatila apatija, a Srbi su ljuti. I jedni i drugi duboko su nezadovoljni stranom upravom. Martovski nemiri pokazali su da je održavanje statusa kvo kontraproduktivno. Kosovo je sada u pat-poziciji", zaključuje list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.