Marković: Program racionalizacije

Izvor: B92, 29.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Program racionalizacije

Požarevac -- Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković u Požarevcu predstavio program za racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

On očekuje da će, uz donošenje zakona kojim će biti regulisan položaj zaposlenih u lokalnim samoupravama, u narednih pet godina biti ostvarene uštede od 42,5 milijardi dinara, a broj zaposlenih biti smanjen na nivo od 10 do 12 hiljada. Marković je najavio i promenu izbornog sistema u gradovima i opštinama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zaposlenima od 5 do 30 godina radnog staža biće omogućeno da uz otpremninu napuste službu u lokalnim samoupravama.

Cilj programa, koji je isključivo na dobrovoljnoj osnovi, jeste da stimuliše zaposlene sa manjim brojem godina radnog staža da odu iz lokalne samouprave i ostvare neki vid samozapošljavanja, rekao je ministar.

"Čovek sa 20 godina radnog staža će u ovom programu dobiti milion dinara otpremnine. Naš cilj je da ovim programom, koji je stimulativan, smanjimo broj zaposlenih u lokalnim samoupravama, a da to smanjivanje ne bude takvo da oni koji odlaze, odlaze protivno svojoj volji ili da ne znaju šta posle da rade", kazao je Marković.

Kada lokalna samouprava sa ministarstvom potpiše ugovor o sprovođenju ovog programa, iz njega više ne može izaći, objasnio je Marković.

Jednice lokalne samouprave nakon toga neće moći da zapošljavaju nove ljude bez saglasnosti države, a sankcije su obustava transfera u okviru celokupnog programa, što je ozbiljan udarac za svaku lokalnu samoupravu, ocenjuje on.

Osim Požarevca, Marković je juče obišao opštine Malo Crniće, Petrovac na Mlavi i Žabari, gde je uručio po dva računara za umrežavanje mesnih kancelarija.

O promeni izbornog sistema na lokalnom nivou

Marković je u Požarevcu najavio promenu izbornog sistema na lokalnom nivou.

On kaže da će država napraviti kombinaciju proporcionalnog i većinskog izbornog sistema, a građani će se na izborima izjašnjavati za predložene kandidate koji će u parlament ulaziti prema procentu dobijenih glasova.

"Izbori će biti kao većinski. Građani će glasati za ime i prezime, a stranke će morati da predlože one najbolje. Stranke neće imati pravo da nakon izbora odlučuju ko će ući u parlament, već će izborna komisija po automatizmu dodeljivati mandate prema procentu dobijenih glasova. Sve će se obračunavati kao da su bili proporcionalni izbori, ali stranke neće više raspolagati glasovima građana", objasnio je Marković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manje činovnika u Sremskim Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 10:37

NOVI SAD - Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu dodelilo je Opštini Sremskim Karlovcima gotovo 3 i po miliona dinara za racionalizaciju u organima uprave. Obezbeđenjem novca za isplatu socijalnog programa, broj zaposlenih u opštinskoj upravi biće smanjen za oko 15 odsto. Plan ministarstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pomak za zaposlene u lokalnoj samoupravi

Izvor: EMportal, 29.Jan.2009

Ministar za državnu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je na konferenciji za novinare u Savezu samostalnih sindikata Srbije kako očekuje da će Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojiti tekst kolektivnog ugovora kojim se regulišu izvesna prava zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.