Marković predstavio Program za smanjenje broja zaposlenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković predstavio Program za smanjenje broja zaposlenih

POŽAREVAC - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković predstavio je danas u Požarevcu program tog ministarstva za racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama i najavio promenu izbornog sistema u gradovima i opštinama.

Marković je izrazio očekivanje da će zahvaljujući zakonu kojim će biti regulisan položaj zaposlenih u lokalnim samoupravama, u narednih pet godina biti ostvarene uštede od 42,5 milijarde dinara, a broj zaposlenih biti smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na 10.000 do 12.000.

Zaposlenima od pet do 30 godina radnog staža biće omogućeno da uz otpremninu napuste službu u lokalnim samoupravama.

Cilj programa, koji je isključivo na dobrovoljnoj osnovi, jeste da stimuliše zaposlene sa manjim brojem godina radnog staža da odu iz lokalne samouprave i ostvare neki vid samozapošljavanja, rekao je ministar.

"Zaposleni sa 20 godina radnog staža će u ovom programu dobiti milion dinara otpremnine. Naš cilj je da ovim programom, koji jeste stimulativan, smanjimo broj zaposlenih u lokalnim samoupravama, a da to smanjivanje ne bude takvo da oni koji odlaze, odlaze protivno svojoj volji ili da ne znaju šta posle da rade", kazao je Marković.

Kada lokalna samouprava sa ministarstvom potpiše ugovor o sprovođenju tog programa, iz njega više ne može izaći, objasnio je Marković.

Prema njegovim rečima, jednice lokalne samouprave nakon toga neće moći da zapošljavaju nove ljude bez saglasnosti države, a sankcije su obustava transfera u okviru celokupnog programa, što je ozbiljan udarac za svaku lokalnu samoupravu.

Marković je najavio i promenu izbornog sistema na lokalnom nivou.

On je kazao da će država napraviti kombinaciju proporcionalnog i većinskog izbornog sistema, a da će se građani na izborima izjašnjavati za predložene kandidate koji će u parlament ulaziti prema procentu dobijenih glasova.

"Građani će glasati za ime i prezime, a stranke će morati da predlože najbolje. Stranke neće imati pravo da nakon izbora odlučuju ko će ući u parlment, već će izborna komisija dodeljivati mandate prema procentu dobijenih glasova", rekao je Marković.

On je dodao da će glasovi obračunavati kao da su bili proporcionalni izbori, ali da stranke neće više raspolagati glasovima građana.

Pored Požarevca, Marković je danas obišao opštine Malo Crniće, Petrovac na Mlavi i Žabari, gde je uručio po dva računara za umrežavanje mesnih kancelarija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.