Marineli: Srbija može i sa NATO i sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marineli: Srbija može i sa NATO i sa Rusijom

Ako Srbija ne želi, ili želi, da postane članica NATO, to je njena odluka koja će biti prihvaćena, a za Alijansu neće predstavljati problem ni ako hoće partnerstvo sa drugim državama, Rusijom ili Belorusijom, izjavio je danas šef Kancelarije NATO u Beogradu general Ćezare Marineli.

On je na otvaranju konferencije nevladine organizacije Atlantski savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o saradnji Vojske Srbije sa oružanim snagama država članica NATO rekao da Alijansa nudi Srbiji obuku njenih vojnika u 29 zemalja, jer je ona deo stabilnosti na Balkanu.

"Srbija i NATO imaju zajedničke izazove i zato želimo zajednička rešenja", poručio je Marineli, uz konstataciju da je saradnja Srbije i NATO čvrsta.

On je rekao da NATO želi dobru saradnju sa Srbijom zato što je to vrlo važno za uspostavljanje regionalne stabilnosti, za dijalog i razmenu informacija i mišljenja.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković rekao je da Srbija dosledno sledi odluku parlamenta o vojnoj neutralnosti, ali da isto tako poštuje i rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo njen sastavni i neotuđivi deo.

Odnosi sa Prištinom imaju uticaja na planiranje ukupne bilateralne i unilateralne saradnje, ukazao je Ranković, koji je podsetio da Srbija dosledno poštuje i Dejtonski mirovni sporazum.

Ranković je ocenio da je vojna neutralnost Srbije "prava mera" odnosa i saradnje sa svim zainteresovanim stranama" i da se zato sarađuje i sa partnerima na istoku i zapadu.

Srbija će nastaviti da vodi takvu izbalansiranu politiku odbrane, reko je on, poručujući da je, isto tako, Srbija odlučna da zaštiti svim raspoloživim sredstvima svoj suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Marineli: Odluka Srbije da li želi ili ne želi u NATO

Izvor: RTS, 20.Sep.2018

Ukoliko Srbija ne želi da postane članica NATO-a, to je njena odluka, a problem nije ni ako želi partnerstvo sa drugim državama – Rusijom ili Belorusijom, rekao je šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu general Ćezare Marineli. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.