Izvor: B92, 02.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Manjine sve više u getu"

Novi Sad -- Koordinatorka manjinskih nacionalnih saveta u Vojvodini kaže da se manjine sve više zatvaraju u svoja mala geta.

Ana Tomanova-Makanova kaže da vlasti u Srbiji u prošloj godini nisu pokazale volju da urede oblast zaštite prava nacionalnih manjina, a da da oblast zaštite prava manjina karakterišu pravno bezakonje i haos.

"Nije bilo političke volje za donošenje neophodnih zakona, kao što su zakon o položaju i pravima manjina, o nadležnostima nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveta, o izboru i finansiranju nacionalnih saveta", navela je ona.

Ana Tomanova-Makanova kaže da je broj etničkih incidenata u 2006. smanjen u odnosu na prethodne godine, pogotovo u odnosu na 2004, ali je savetovala oprez, pre svega zbog toga što se bliži proglašenje konačnog statusa Kosova, jer smatra da u slučaju rešenja koje neće biti povoljno po Srbiju može biti novog talasa nasilja prema manjinama.

Ana Tomanova Makanova je ocenila da se, zbog neadekvatne manjinske politike, manjine u Vojvodini polako zatvaraju u svoja mala geta. "To je posledica činjenice da 20 odsto stanovništva Srbije još živi u strahu da će ponovo neko da im nudi sendviče za odlazak iz zemlje. To je prošlost s kojom treba da se suočimo i da se prema njoj odredimo kako bismo mogli, svi zajedno, da gradimo novu ideologiju i novu politiku određivanja odnosa prema manjinskoj problematici", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.