Malović: Nedostaci u pravosuđu biće otklonjeni

Izvor: Politika, 07.Dec.2010, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Nedostaci u pravosuđu biće otklonjeni

Nata Mesarović: „Poštovali smo Ustav, zakone i odluke Ustavnog suda, bez obzira na to da li smo se s njima slagali ili nismo”

Nedostatke kojih je bilo u reformi pravosuđa otklonićemo u dogovoru sa Evropskom komisijom, rekla je juče Snežana Malović, ministar pravde, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije. Ona je istakla i da je reforma pravosuđa bila neophodna, da je sprovedena u skladu sa Ustavom i zakonom, da nije bilo politizacije prilikom izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudija i da je država spremna da zaštiti izabrane sudije.

Poslanička pitanja o reformi pravosuđa organizovana su na inicijativu poslaničke grupe LDP-a. Odgovarajući na pitanja Čedomira Jovanovića, lidera LDP-a, Nata Mesarović, predsednik Visokog saveta sudstva, rekla je da „Visoki savet sudstva nije započeo, niti doneo bilo kakvu odluku u vezi sa opštim izborom dok nije sačekao odluku Ustavnog suda Srbije iz 2009. godine, poštovali smo Ustav, zakone i odluke USS, bez obzira na to da li smo se s njima slagali ili nismo”.

Laslo Varga (SVM), predsednik Odbora za evrointegracije, rekao je da reforma pravosuđa stvara prepreke na evropskom putu Srbije i da je „komesar EU za proširenje pre deset dana rekao da se očekuje potpuna revizija izbora sudija”, a Snežana Malović je odgovorila da reforma pravosuđa nije prepreka za evrointegracije i da će se „pred skupštinom uskoro naći zakoni koji su rezultat razgovora sa Evropskom komisijom”.

Velimir Ilić, lider NS-a, pitao je ministarku „ko je uticao da reforma bude stranačka, kakva je uloga Dušana Petrovića u njoj, da li ste čuli za ’Čumetov spisak’ od 26 sudija, da li su te sudije uticale na zataškavanje mnogih afera i zašto je izabran sudija koji je oštetio budžet za 34 miliona evra u sporu sa Putevima Vojvodine”? Malovićeva je odgovorila da je „sve preduzimano po zakonu, dobili smo i prvu presudu o monopolu, što svedoči da nema zaštićenih, a što se tiče insinuacija o stranačkim sudijama, svi zakoni koji su donošeni, donošeni su da ubuduće ne bi bilo stranačkog sudstva”. Ilić je kazao da je pokrenuo „pitanje ministra Olivera Dulića, a umesto da sud radi svoj posao, ja sam dobio krivičnu prijavu i poruku da se neću dobro provesti, ako ne ućutim o Nuba investu”.

Malovićeva je odgovorila da pokretanje postupaka ne zavisi od nečije želje, već od dokaza, a „pozivam sve koji imaju neke dokaze da ih dostave, a mi ćemo sve proveriti, to vam obećavam”.

Čedomir Jovanović je pitao i koliko je sudija, koji su sada izabrani, ranije bilo birano na funkciju kad je izbor bio zasnovan na partijskim kvotama, pa je SPS dobijao 66 odsto, a SRS – 33 odsto. Malovićeva je kazala da je i „2001. godine nastavljen izbor po kvotama, takav je bio zakon, a bilo je raznih kriterijuma za izbor”. Malovićeva je, kao primer kakvih je sudija bilo, navela obrazloženje koje je prosleđeno sudiji koji sada nije izabran, a u njemu je navedeno da je on dva puta bio osuđivan, „jednom za klevetu, a drugi put za remećenje javnog reda i mira”.

Odgovarajući Tomislavu Nikoliću, lideru naprednjaka, Snežana Malović je kazala da niko nije sakrio pismo Štefana Filea: „ono se u javnosti pojavilo tako što ga je Ministarstvo pravde, na osnovu zakona o dostupnosti informacija, dostavilo zainteresovanoj stranci, ali postoji i drugo pismo iz jula u kome piše da naša reforma može biti primer za druge zemlje.”

M. Čekerevac

-----------------------------------

Sudijama plate u dogovoru sa EK

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić optužio je vlast da je, suprotno zakonu, doneta odluka da neizabrane sudije primaju platu sve do okončanja žalbenog postupka. Nikolić je podsetio da funkcioneri, koji ostanu bez nje, imaju pravo na platu u narednih šest meseci. Snežana Malović je odgovorila da je tačno da „zakon omogućuje primanje plate šest meseci, ali jedan od zaključaka u razgovorima sa Evropskom komisijom bio je da neizabrane sudije primaju plate dok traje žalbeni postupak”.

-----------------------------------

O izboru sina Nate Mesarović

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, pitao je šta će biti „učinjeno što se tiče neviđenog nepotizma koji je pokazan prilikom izbora sudija, pa je tako sin predsednika Visokog saveta sudstva izabran u viši sud, a da Nata Mesarović nije bila ni uzdržana prilikom glasanja”. Nata Mesarović je odgovorila da Aligrudić već drugi put govori o njenom sinu i dodala: „Moj sin je izabran za sudiju dok ste vi bili na vlasti, pa zašto ne bi mogao da sada da napreduje. Što se glasanja tiče, mogli ste da uzmete zapisnik sa sednice VSS-a kada se glasalo, ne samo o mom sinu, već i o drugim kandidatima i da vidite ko je kako glasao. Moj sin to mesto zaslužuje. Ne može to da prođe da Nata kritikuje Viši sud u Beogradu zato što se ne rešavaju postupci o rehabilitaciji, a onda se ti predmeti dodele Vladimiru Mesaroviću da bi se ućutkala Nata. Kritike će dobiti svako, mi smo stručni i pošteni ljudi.”

objavljeno: 08.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.