Izmena zakona o Visokom savetu sudstva

Izvor: S media, 07.Dec.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena zakona o Visokom savetu sudstva

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je večeras u Beogradu da će sledeće sedmice vladi predložiti izmene Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o sudijama navodeći da će biti preispitane odluke neizboru nekih sudija.

"Suočili smo se s velikom neefikasnošću Ustavnog suda koji je za godinu dana doneo samo jednu odluku (o žalbi neizabranih sudija)", rekla je Malovićeva u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o reformi pravosudja i primedbama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Evropske komisije u vezi sa tim, i dodala da ta pitanja moraju brže da se rešavaju.

Evropska komisija je, izmedju ostalog, zamerila Srbiji što neizabrane sudije nisu dobile pojedinačna obrazloženja zbog čega nisu izabrane.

Snežana Malović je navela da će izmenama zakona biti promenjen sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i to na koji način se stiču uslovi za kandidata za Visoki savet sudstva.

Ona je rekla da će ministarstvo pravde "adekvatno reagovati" na primedbe Evropske komisije i dela stručne javnosti u vezi sa reformom sudstva i reizborom sudija.

Poslanici Srpske radikalne stranke su pitali ministarku pravde i predsednicu Visokog saveta sudstva Natu Mesarović kako je moguće da neke sudije nisu izabrane, a da je predsednik suda u kome su ti ljudi radili prilikom reizbora unapredjen.

Radikali su ukazali i na, kako kažu, probleme u odnosima sudstva i advokata tvrdeći da su pojedini advokati favorizovani.

Na pitanje poslanika Saveza vojvodjanskih Madjara da li se razmišlja o ukidanju sudskih jedinica ili da se odredjenom broju sudskih jedinica vrati status sudova, ministarka Malović je odgovorila da se ne slaže da ih treba ukloniti i da u ovom momentu ne vidi razloga za revidiranje sudske mreže.

"Mi nismo, medjutim, zatvoreni za to i spremni smo da pričamo o tome ukoliko je to u skladu sa potrebama gradjana", rekla je Malović.

Poslanici SVM su napomenuli da je za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije za ulazak u EU, pored saradnje sa Haškim tribunalom, od najvećeg mogućeg značaja i reforma pravosudja.

Oni su podsetili da su prilikom rasprave o zakonima iz oblasti pravosudja bili protiv uspostavljanja aktuelne mreže sudova, jer će ona, kako smatraju, izmedju ostalog, ograničiti prava manjina na korišćenje službenog jezika i pisma i povećati troškove.



Mesarović: V S S poštuje Ustav i zakone


Predsednica Visokog saveta sudstva (V S S) Nata Mesarović izjavila je danas da to telo poštuje Ustav, zakone i sve odluke Ustavnog suda kada je u pitanju opšti izbor sudija koji je sproveden krajem prošle godine.

Ona je ukazala da je opšti izbor sudija, koji ne obavezuje V S S da neizabranim sudijama daje obrazloženje, u skladu sa Ustavom, kao i da je to svojevremeno potvrdila i Venecijanska komisija.

Mesarovićeva je ukazala da je razlog za opšti izbor sudija bila dugogodišnja neefikasnost sudstva i podsetila da je V S S telo koje je Ustavom predvidjeno da odlučuje o izboru i razrešenju sudija, ali da danas mnogi u Srbiji žele da odlučuju ko će biti sudija, a ko ne.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada će zaštiti izabrane sudije. Ukoliko se uoče nepravilnosti u radu niko neće biti zaštićen, poručuje ministarka pravde.

Izvor: TV Avala, 07.Dec.2010

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da su njeno ministarstvo i drugi državni organi spremni da otklone sve probleme proistekle iz reforme pravosuđa.

Nastavak na TV Avala...

Najavljene izmene pravosudnih zakona

Izvor: Blic, 07.Dec.2010

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je večeras u Beogradu da će sledeće sedmice vladi predložiti izmene Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o sudijama navodeći da će biti preispitane odluke neizboru nekih sudija. .."Suočili smo se s velikom neefikasnošću Ustavnog...

Nastavak na Blic...

Malović: Nedostaci u pravosuđu biće otklonjeni

Izvor: Politika, 07.Dec.2010

Nata Mesarović: „Poštovali smo Ustav, zakone i odluke Ustavnog suda, bez obzira na to da li smo se s njima slagali ili nismo”..Nedostatke kojih je bilo u reformi pravosuđa otklonićemo u dogovoru sa Evropskom komisijom, rekla je juče Snežana Malović, ministar pravde, odgovarajući na poslanička...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.