Najavljene izmene pravosudnih zakona

Izvor: Blic, 07.Dec.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljene izmene pravosudnih zakona

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je večeras u Beogradu da će sledeće sedmice vladi predložiti izmene Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o sudijama navodeći da će biti preispitane odluke neizboru nekih sudija.

"Suočili smo se s velikom neefikasnošću Ustavnog suda koji je za godinu dana doneo samo jednu odluku (o žalbi neizabranih sudija)", rekla je Malovićeva u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika o reformi pravosuđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i primedbama Evropske komisije u vezi sa tim, i dodala da ta pitanja moraju brže da se rešavaju.

Evropska komisija je, između ostalog, zamerila Srbiji što neizabrane sudije nisu dobile pojedinačna obrazloženja zbog čega nisu izabrane.

Malovićeva je navela da će izmenama zakona biti promenjen sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i to na koji način se stiču uslovi za kandidata za Visoki savet sudstva.

Ona je rekla da će ministarstvo pravde "adekvatno reagovati" na primedbe Evropske komisije i dela stručne javnosti u vezi sa reformom sudstva i reizborom sudija.

Mesarović: Politizacija sudstva nije razlog ulaska u reforme

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović ocenila je da su nerad i neefikasnost sudija bili razlog za ulazak u reformu, a ne politizacija sudstva. Mesarovićeva je odbacila i tvrdnje da Visoki savet sudstva ne radi nezavisno.

"Ne može se VSS-u ukinuti pravo da bira sudije, jer je to Ustavom tako predviđeno, ali očigledno mnogi u Srbiji žele da odlučuju ko će biti sudija, a ko ne. VSS je radio u skladu sa Ustavom, zakonima i odlukama Ustavnog suda", ocenila je ona.

Poslanici Srpske radikalne stranke su pitali Malovićevu i Mesarovićevu kako je moguće da neke sudije nisu izabrane, a da je predsednik suda u kome su ti ljudi radili prilikom reizbora unapređen. Radikali su ukazali i na probleme u odnosima sudstva i advokata tvrdeći da su pojedini advokati favorizovani.

"Reforma pravosuđa nije prepreka integraciji u EU"

Ministarka pravde ocenila je danas da reforma pravosuđa nije prepreka za dalje evropske integracije Srbije.

"Postoje određeni nedostaci u tom procesu i potrudićemo se da ih otklonimo u dogovoru sa EU", rekla je Malovićeva.

Na pitanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara da li se razmišlja o ukidanju sudskih jedinica ili da se određenom broju sudskih jedinica vrati status sudova, ministarka je odgovorila da se ne slaže da ih treba ukloniti i da u ovom momentu ne vidi razloga za revidiranje sudske mreže.

"Mi nismo, međutim, zatvoreni za to i spremni smo da pričamo o tome ukoliko je to u skladu sa potrebama građana", rekla je Malovićeva.

Ona je odlučno odbacila primedbe poslanika da je proces izbora sudija bio politički motivisan.

Na primedbu lidera Nove Srbije Velimira Ilića da su u reizboru izabrani nestručni stranački poslušnici, Malović je pozvala sve da ukoliko imaju bilo kakvih dokaza o nestručnosti sudija i tužioca, iste dostave nadležnim organima.

"Mi ćemo to vrlo rado proveriti", zaključila je ministarka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.