Malići: Dan sećanja na sve žrtve ostaviti za kraj

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malići: Dan sećanja na sve žrtve ostaviti za kraj

Tirana, Beograd - Predlog premijera Vučića je na prvi pogled pozitivan i prihvatljiv, jer je za budućnost regiona zaista važno stvoriti novu klimu dobrosusedskih odnosa i saradnje", ocenjuje za Danas Škeljzen Malići, politički savetnik premijera Albanije.

" On, međutim, ističe da postoje dve stvari koje izazivaju "sumnju i otpore".

"Prvo, za taj cilj nije baš neophodno da se na čelo agende stavi proglašenje dana kada ćemo se sećati svih žrtava. Taj način >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << simboličkog pomirenja podseća na onaj tip nivelisanja žrtava kao kada su u Srbiji "pomireni" partizani i četnici. Ta tema je delikatna i treba je ostaviti za kraj, kada se uspostave mnogi oblici saradnje i poverenja među državama i narodima", napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, u slučaju Kosova, Srbija bi pre ovakvog "pomirenja" trebalo da prizna nezavisnost Kosova i odgovornost za zločine i razaranja koji su činjeni u ime države i "srpstva".

"Druga stvar koja škripi u izjavi je personaliziranje, karakteristično za Vučićev diskurs. Možda su mediji odgovorni za taj utisak, jer su u naslov Vučićeve izjave uglavnom poentirali da će on biti taj koji će "pomiriti region". Kao da će se Vučić sam izboriti za pomirenje. Međutim, u samoj izjavi ipak ima realističnijih momenata koje treba pozdraviti", zaključuje za naš list savetnik u kabinetu premijera Albanije.

I bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović smatra inicijativu srpskog premijera Aleksandra Vučića o zajedničkom danu sećanja preuranjenom i nedorečenom. Izetbegović kaže da inicijativi mora da prethodi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

"Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, kao i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima - poput inicijativa za održavanje referenduma o otcepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske", objašnjava Izetbegović svoj stav.

Dodao je, kako se navodi, da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može da vodi ka relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, kao i "amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid".

"Takva inicijativa ne bi doprinela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila", smatra Izetbegović.

Srpski premijer naglašava da od ideje o zajedničkom danu sećanja za sve žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije nikada neće odustati i veruje da će kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti.

Upitan ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao: "Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region." Vučićevu inicijativu je brzo odbacio i kosovski premijer Hašim Tači.

Sastanak sa Pupovcem

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa predsednikom Srpskog narodnog veća i potpredsednikom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem. Vučić i Pupovac sastajali su se do sada više puta, a tokom susreta u maju, takođe u Beogradu, saglasili su se da je intenziviranje komunikacije i saradnje između vlada Srbije i Hrvatske od presudne važnosti za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući ona koja se tiču položaja Srba u toj državi.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dan za žrtve - posle srpskog priznavanja Kosova"

Izvor: B92, 11.Avg.2015

Savetnik albanskog premijera Škeljzen Malići rekao je za “Danas“ da je predlog premijera Srbije o zajedničkom danu sećanja na žrtve na prvi pogled prihvatljiv...On dodaje da je za budućnost regiona zaista važno stvoriti novu klimu dobrosusedskih odnosa i saradnje, ali ističe da postoje dve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.