Maksim Ferhagen u Srbiji: hladno ili srdačno

Izvor: Politika, 19.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maksim Ferhagen u Srbiji: hladno ili srdačno

Izveštaj o Ferhagenovoj poseti Beogradu, dnevni list „NRC Handelsblad” naslovio sa „Srbi hodaju kao po jajima tokom posete holandskog šefa diplomatije”

Povodom posete Srbiji, druge u karijeri a prve posle odluke Holandije da delimično deblokira proces evropskih integracija Srbije, ministar inostranih poslova te zemlje Maksim Ferhagen pristao je da da ekskluzivni intervju za Televiziju B92. Kako je razgovor obavljen u Hagu, uoči Ferhagenovog dolaska u Srbiju, ekipi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << devedesetdvojke dodatno je ponuđeno da se u Beograd vrati državnim avionom Holandije, zajedno s ministrom i grupom holandskih novinara koji će ga pratiti.

Na putu za Beograd s ministrom Ferhagenom putovalo je osam novinara, među njima izveštači dnevnih novina s najvećim tiražom i najuglednije holandske novinske agencije. Još na aerodromu, uz plan posete dobili su i mini dosije o Srbiji.

Na tri kucane strane našli su se podaci o političkoj situaciji u zemlji, o sastavu vlade i vodećim strankama, relevantni ekonomski pokazatelji (BDP, zaduženost, stopa nezaposlenosti, inflacija) kao i podsetnik na to da su u Srbiji najvažnije teme – odbrana suvereniteta na Kosovu, evropske integracije, saradnja s Haškim tribunalom i zemljama regiona.

Novinarima je ponuđena i kratka analiza odnosa unutar vlade a jedan pasus posvećen je i Srpskoj naprednoj stranci koja se najavljuje kao desničarska alternativa Demokratskoj stranci. Popularnost naprednjaka pripisuje se kombinaciji proevropskog stava i privrženosti Rusiji.

Sliku o Srbiji upotpuniće kasnije i susret novinara s predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija, na ručku koji je holandska ambasada organizovala u Klubu književnika. Na tom ručku, a prema pisanjima holandskih medija, ombudsman Saša Janković pokušao je da skrene pažnju da saradnja s Haškim tribunalom nije jedini problem u državi. Novinari su zabeležili da se ombudsman pribojava velikog uticaja službi bezbednosti koji bi mogao da usledi ukoliko pronađu Ratka Mladića. U izveštajima iz Beograda našla se i izjava da je „njegova noćna mora da ćete, posle hapšenja Ratka Mladića, misliti da je u Srbiji sve u redu”.

Tokom dvočasovnog leta od Roterdama do Beograda novinari dobijaju i dodatne informacije od dva Ferhagenova portparola a prvi brifing održaće i sam ministar koji novinarima objašnjava s kakvim porukama putuje u Srbiju.

Do kraja jednodnevne posete Srbiji, ministar Ferhagen održaće još jedan brifing za holandske novinare i još jednu rundu konsultacija. Portparoli su, razume se, na usluzi novinarima tokom celog dana. Holanđane, navikle na takav tretman, veoma je začudila informacija da tokom beogradskih razgovora neće biti konferencija za novinare, niti ijedne prilike da se Ferhagenovim sagovornicima – predsedniku Borisu Tadiću i šefu diplomatije Vuku Jeremiću postavi neko pitanje. Još u avionu Holanđani pitaju kolege iz Beograda da li je takva rezervisanost uobičajena ili se taj scenario primenjuje samo na Ferhagena. Novinarka najtiražnijeg dnevnog lista „Telegraf” napisaće kasnije u svom izveštaju da je pres-konferencija otkazana u poslednjem trenutku i protumačiti da je to urađeno kako zvaničnici ne bi bili pitani o temama koje bi mogle da podgreju konflikt između dve zemlje.

U istom tekstu konstatuje se da je kao i sneg koji je prekrio Beograd i dobrodošlica ministru Ferhagenu bila hladna. Iako je uz tekst objavljena fotografija nasmejanog Ferhagena i njegovog domaćina, predsednika Srbije, „Telegraf” ostaje pri stavu da je posetu obeležila rezervisanost mada dodaje i da je predsednik Tadić bio „srdačan”.

Na potpuno drugi način doček Ferhagena u Beogradu opisuje izveštač lista „Trouw” (u slobodnom prevodu Vera ili Veran), nacionalnih dnevnih novina s jakom religioznom (protestantskom) orijentacijom. Ilustrujući tekst istom slikom „Trouw” je potpisuje s „Ponovo prijatelji – Ferhagen i Tadić”. U tom izveštaju govori se o toploj dobrodošlici i pomirenju Holandije i Srbije. „Kao da je sve oprošteno”, piše list. Uz podsećanje da je Holandija donedavno blokirala proces evropskih integracija Srbije, u tekstu će se naći i konstatacija da mnogi ljudi u Srbiji smatraju da insistiranje na takvoj politici pomagalo jedino nacionalistima ali i stav jednog neimenovanog sagovornika koji smatra da ukidanje viza i otopljavanje stava EU prema Srbiji „možda dolazi prekasno”.

Roterdamski „NRC Handelsblad”, koji za sebe kaže da ima najveći uticaj u političkim krugovima u Holandiji, pozicionirao se negde u sredini. Atmosferu u Beogradu, taj list je naslovio sa „Srbi hodaju po jajima tokom posete holandskog šefa diplomatije” pozivajući se na navodni zahtev predsednika Tadića da njegovi saradnici ne idu predaleko u proslavljanju deblokade Trgovinskog sporazuma i da budu obazrivi da „ponovo ne zarate s Holanđanima”.

U tekstu se našla i ocena da je glavni cilj Ferhagenovog dolaska da ublaži nadu da su vrata Srbiji u EU potpuno otvorena. Kao i drugi mediji i ovaj ističe da je ublažavanje stava Holandije došlo kao priznanje za rezultate koje je Srbija postigla u saradnji s tribunalom ali da će sledeći potezi zavisiti od toga da li će dobra saradnja vlade u Beogradu sa sudom biti nastavljena. „Nećemo dozvoliti da se ide prečicom”, više puta je ponovio Ferhagen.

Takvu poruku, tvrdi „Handelsblad”, Vlada Srbije dobro je razumela. Novinska agencija ANP prenela je da je predsednik Srbije Boris Tadić, predlažući intenzivniju saradnju s Holanđanima, u borbi protiv organizovanog kriminala, izneo tezu da se među pripadnicima kriminalnih bandi koje operišu i u Holandiji nalaze i oni koji pomažu skrivanje Ratka Mladića. „Handelsblad”, međutim, dodaje da srpska javnost ne veruje da je dosadašnja politika Holandije prema Srbiji motivisana isključivo željom da se dostigne pravda za žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji.

„Mnogi smatraju da su unutrašnjopolitičke prilike u Holandiji uticale na kreiranje stava prema Srbiji”, konstatuje list i citira komentatora Politike Boška Jakšića koji pita „zašto bismo mi plaćali cenu za to što Holanđane muči savest zbog Srebrenice?”. Jakšić dodaje da je ljudima u Srbiji dosta i tribunala i Mladića i da „iskreno veruje da bi aktuelna vlast najviše na svetu volela da ga izruči i reši se zauvek tog problema. Opominjati ih stalno i to javno, da je to njihova obaveza neće mnogo pomoći”, piše „NRC Handelsblad”.

Ljubica Gojgić

Novinarka TV B92

[objavljeno: 20/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.