Makedonija usvojila izmene izbornog zakona

Izvor: N1 televizija, 23.Jul.2016, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija usvojila izmene izbornog zakona

Makedonsko Sobranje usvojilo je, po skraćenom postupku, izmene Izbornog zakona koje su deo najnovijeg dogovora stranaka za izlazak iz političke krize.

Ovim izmenama je predviđeno da će Državna izborna komisija moći da izbriše sa biračkog spiska 39.502 glasača, ukoliko se oni ne registruju u narednom periodu, a omogućeno je i glasanje za 171.500 građana koji su u inostranstvu.

U birački spisak u Makedoniji upisano je 1.804.644 glasača, a prema podacima Državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zavoda za statistiku, u ovoj zemlji živi 2.067.471 stanovnika.

Pročišćavanje biračkog spiska deo je dogovora iz Pržina za izlazak iz političke krize, koji su sredinom prošle godine postigli lideri četiri vodeće stranke uz posredovanje evrokomesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana.

Do kraja avgusta makedonski parlament trebalo bi da usvoji i reforme u medijskoj sferi, kao i izmene Zakona o Vladi, kojima je predviđeno da prelazna vlada bude formirana sto dana pre održavanja parlamentarnih izbora.

Prema dogovoru koje su stranke postigle u sredu, lideri četiri stranke, po dve iz makedonskog i albanskog političkog korpusa trebalo bi da se sastanu 31. avgusta i odluče da li su ispunjene predviđene obaveze i odrede datum održavanja prevremenih parlamentarnih izbora. Kao mogući datum pominje se 11. decembar.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Makedonija: Sobranje usvojilo izmjene Izbornog zakona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jul.2016

Makedonski parlament (Sobranje) usvojilo je noćas, po skraćenom postupku, izmjene Izbornog zakona koje su dio najnovijeg dogovora stranaka za izlazak iz političke krize. Ovim izmjenama je predviđeno da će Državna izborna komisija moći da izbriše sa biračkog spiska 39.502 glasača, ukoliko se...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.