Mađarska: 120 novozaraženih, još 8 preminulih, tragedija u jednom staračkom domu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2020, 09:25

Mađarska: 120 novozaraženih, još 8 preminulih, tragedija u jednom staračkom domu

U protekla 24 sata u Mađarskoj je otkriveno još 120 osoba zaraženih koronavirusom, tako da se ukupan broj popeo na 1.310 – navodi se na portalu vlade. Borbu protiv Kovida-19 nije izgubilo je još osam pacijenata, pa se na toj crnoj listi našlo 85 imena.

S druge strane, sve više je i izlečenih. Posle dvostrukog negativnog nalaza bolnice je napustilo 115 lica, u obaveznom kućnom karantinu je 17.490 ljudi, a do sada je obavljeno oko 32.000 testiranja.

Tragični >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << događaj u jednom staračkom domu u Budimpešti postao je povod međusobnih političkih napada predstavnika vlade i opozicionog gradskog rukovodstva. Zvanično je saopšteno da je u toj socijalnoj ustanovi na Peštanskom putu inficirano 198 stanara, drugi izvori navode da ih ima najmanje 207, dok je njih sedam podleglo posledicama koronavirusa.

Tim povodom premijer Viktor Orban je juče rekao da je opoziciji i za vreme epidemije jedino stalo da obori vladu, a "nije u stanju da upravlja ni jednim staračkim domom". I vladi bliski mediji su napali gradonačelnika Gergelja Karačonja i njegove saradnike da "ništa nisu preduzeli u zaštiti starijih sugrađana", a u pomenutu ustanovu "mesecima nisu ni kročili".

Karačonj je na Fejsbuku odgovorio da su gradske vlasti u tri navrata pismeno tražile od vlade da se starija lica i beskućnici ne vraćaju iz bolnica dok se ne proveri njihovo zdravstveno stanje.

"U Mađarskoj još uvek nije počelo testiranje stanara svih domova za stare, a to je zadatak vlade", dodao je gradonačelnik.

Dom na Peštanskom putu, u kojem su smeštene 544 osobe, posetila je i glavna sanitarna inspektorka Cecilija Miler. Nakon uviđaja ona je naredila gradskoj samoupravi da obezbedi stalni lekarski nadzor, da stanari moraju neprekidno da budu podučavani kako da se sačuvaju od infekcije i da se koriste samo potvrđena sredstva za dezinfekciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.