Mađari u logorima Gulaga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari u logorima Gulaga

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter otvorio je danas u Vršcu izložbu "Mađari u logorima Sovjetskog saveza 1944-1956", posvećenu sećanju na Mađare koji su bili zatočenici u logorima Gulaga.

Izložba je postavljena u Domu vojske, a dostupna je Vrščanima zahavljujući saradnji Kulturnog centra Vršac, Mađarskog kulturnog centra Collegium Hungaricum Beograd i Centra za multikulturalni dijalog i regionalizam.

Tragična sudbina Mađara i Nemaca iz Mađarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odvedenih u logore Gulaga za vreme i po završetku Drugog svetskog rata, jedan je od najmračnijih perioda mađarske novije istorije. Taj period nikada ne sme da se zaboravi, istakao je ambasador Mađarske u Srbiji, Atila Pinter, otvarajući izložbu.

"Najvažnija poruka ove izložbe, ne samo ovde u Srbiji, nego širom sveta, jeste da ovakvi događaji, ovekve tragedije, više ne smeju da se dese. Ne samo Mađarima, već nijednom narodu", rekao je amasador Mađarske.

"Ovo je zaista jedan značajan istorijski događaj, tokom kojeg je 850 hiljada Mađara bilo zatočeno, odnosno, prema procenama – svaki deseti mađarski državljanin. Ova izložba je način da se javnost i svi zainteresovani upoznaju sa, da tako kažem, mračnom istorijom Mađara", rekla je članica gradskog veća Vršca zadužena za oblast kulture Nataša maljković Čonić.

Sovjetsko rukovodstvo i mađarska vlast pokušali su da prikriju ovu tragediju tako što su deportovane tretirali kao vojne zarobljenike. Tako je prikazano i u tadašnjoj štampi, i dugo su bile zabranjene bilo kakve priče na tu temu.

"Tek nakon političkih promena '90-tih godina, mogli smo slobodno da pričamo o tome šta se desilo u eri komunizma u Mađarskoj, arhivi su otvoreni, i stručnjaci su mogli slobodno da se bave ovim pitanjima" dodaje ambasador Pinter.

Vlada Mađarske je 2015. godinu proglasila spomen godinom na zarobljene i odvedene na prinudni rad, i tim povodom je i nastala izložba, koja je već obišla dosta zemalja i gradova. Postavku pored tekstova i sećanja, upotpunjuju i slike i predmeti vezani za priče i sudbine odvedenih ljudi, potkrepljujući i negujući kulturu sećanja na tragična stradanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.