Izvor: B92, 23.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MGK: Kontraproduktivna podrška

Brisel -- Međunarodna krizna grupa (MKG) upozorila je SAD i EU da bi njihova otvorena podrška prozapadnim političarima u Srbiji mogla da se pokaže kontraproduktivnom na izborima.

U danas objavljenom izveštaju MKG, čije je sedište u Briselu, navodi se da su "antizapadna osećanja u Srbiji naglo porasla posle podrške Zapada kosovskoj nezavisnosti".

U periodu pre izbora, EU i SAD bi trebalo da prestanu direktno da pružaju podršku bilo kojoj političkoj opciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne bi trebalo da potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, osim ako Beograd ne sarađuje u potpunosti sa Haškim tribunalom i trebalo bi da pruže veću podršku civilnom društvu, preporuke su MKG.

Specijalni savetnik MKG Džejms Lajon tvrdi da je "bes javnosti zbog podrške Zapada kosovskoj nezavisnosti toliki da svaki pokušaj EU ili SAD da podrže prozapadne stranke uoči izbora preti da osnaži nacionalističke glasove".

Direktorka Programa MKG za Evropu Sabin Frejzer takođe smatra da Brisel i Vašington ne bi trebalo da "udovoljavaju" nacionalističkim snagama, nudeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre nego što Srbija ispuni uslov: u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

MKG predviđa da će nacionalisti pobediti na izborima, navodeći da je "malo verovatano" da će prozapadne stranke doći na vlast i da će "u slucaju pobede nacionalističkih snaga Srbija ojačati odnose sa Rusijom".

"Postoji velika verovatnoća da će Srpska radikalna stranka pobediti na izborima i formirati koalicionu vladu. Ukoliko se to dogodi, evroatlantske integracije će se zaustaviti i moglo bi se očekivati da će nacionalisti podržati 'ratoborniji' odgovor na Kosovu, uključujući i upotrebu nasilja 'manjih razmera' od strane kosovskih Srba", navodi se u izveštaju.

"Nacionalisti bi mogli da ohrabre Republiku Srpsku da se odvoji od BiH i umešaju se u situaciju u Makedoniji", dodaje se u izveštaju.

Kako se navodi, Srbija mi mogla da bude bez vlade do septembra, a sadašnji premijer Vojislav Koštunica biće na čelu privremene vlade i nastaviće da definiše politiku po pitanju Kosova. "On će verovatno odigrati značajnu ulogu u formiranju nove vlade, možda čak ponovo kao premijer", navodi se u tekstu.

MKG navodi da bi prozapadne snage mogle da formiraju slabu vladu, ali uz podršku nacionalista, kao što su Demokratska stranka Srbije i Socijalisticka partija Srbije.

"Ukoliko bi prozapadna Demokratska stranka pokušala da iscrta jasan proevropski kurs, suočila bi se sa tipom opstrukcije i opozicije koje su dovele do ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine", navodi

se u izveštaju.

Briselu i Vašingtonu bi bilo bolje da pruže "manju retoričku podršku" prozapadnim strankama - DS-u, G17 Plus i Liberalno demokratskoj partiji - i prestanu da se mešaju u predizbornu kampanju obećavajući Srbiji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zaključuje MKG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.