Lukašenko: Belorusija je bila spremna da preda Jugoslaviji raketne sisteme S-300 devedesetih godina

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko: Belorusija je bila spremna da preda Jugoslaviji raketne sisteme S-300 devedesetih godina

10.06.2014. -

Belorusija je bila spremna da preda Jugoslaviji protivvazdušne raketne sisteme S-300 krajem 1990-ih godina, ali je to odbio tadašnji predsednik države Slobodan Milošević, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Da, gospodin Milošević i ja smo, pošteno govoreći, razmatrali i takvu pomoć. I ne samo S-300, nego i pomoć u avionima, čak smo razmotrili i maršrute“, izjavio je Lukašenko beogradskoj „Politici“, odgovarajući na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pitanje o spremnosti Minska da Beogradu isporuči raketne sisteme i po ceni da ih skine sa bojevog dežurstva u svojoj zemlji. Prema rečima beloruskog predsednika, plan nije realizovan, jer Milošević „nije verovao da se NATO može odlučiti na takvu agresiju“.

„Posle je bilo kasno. Nije bila moguća isporuka S-300, jer je počela blokada. Ja sam upozoravao. Da li će biti agresija, ili ne – vi morate mnogo pre da se pripremite za to“, rekao je predsednik. Lukašenko je rekao da je Milošević kasnije žalio zbog svoje odluke da ne prihvati S-300. „On je bio siguran da bi NATO odstupio da je izgubio dva-tri aviona“, saopštio je beloruski lider, koji stiže u zvaničnu posetu Beogradu 11. juna.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.