Linta: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu kako bi se utvrdila prava istina o događajima u i oko Srebrenice, te predlaže da se ustanovi novi međunarodni mehanizam koji bi preispitao sve izrečene presude.

"Krajnje je vreme da se u interesu pravde, srpskog i bošnjačkog naroda i čitavog sveta snagom argumenata razobliči neosnovanost optužbi i presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u Srebrenici tobože izvršen genocid nad Bošnjacima", navodi Linta u pisanoj izjavi za medije. U Srebrenici se, kako tvrdi, u julu 1995. godine desio zločin, koji se, objašnjava, prema definiciji Međunarodne Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, apsolutno ne može smatrati genocidom.

"Ne postoje dokazi da je na srpskoj strani postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju Bošnjaka a kamoli namera o njihovom fizičkom uništenju", navodi Linta.

Dodaje u izjavi i da presude Haškog tribunala kojima su Radovan Karadžić, general Ratko Mladić i još jedan broj lica osuđeni za genocid nisu zasnovane na čvrstim dokazima i činjenicama već na "lažnim izjavama određenog broja svjedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih".

Zbog toga je, napominje, potrebno da Bošnjački političari, intelektualci i crkveni dostojanstvenici treba da znaju da "insistiranjem na lažnom mitu da se u Srebrenici desio genocid nanose veliku štetu vlastitom narodu".

"Sudske presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde su duboko nepravedne jer su zasnovane na lažima i neistinama i kao takve ne mogu nikada biti prihvaćene od strane srpskog naroda", poručuje Linta, uz ocenu da samo prava istina o događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. može biti temelj za izgradnju poverenja između Srba i Bošnjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici

Izvor: B92, 14.Jul.2019

Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu kako bi se utvrdila prava istina o događajima u i oko Srebrenice...Predsednik Saveza Srba iz regiona predlaže da se ustanovi novi međunarodni mehanizam koji bi preispitao sve izrečene presude..."Krajnje je vreme...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.