Linta: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici

Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu kako bi se utvrdila prava istina o događajima u i oko Srebrenice.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.07.2019.

18:10

Linta: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici
Foto: Screenshot/B92

Predsednik Saveza Srba iz regiona predlaže da se ustanovi novi međunarodni mehanizam koji bi preispitao sve izrečene presude.

"Krajnje je vreme da se u interesu pravde, srpskog i bošnjačkog naroda i čitavog sveta snagom argumenata razobliči neosnovanost optužbi i presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog trubunala da je u Srebrenici tobože izvršen genocid nad Bošnjacima", navodi Linta u pisanoj izjavi za medije.

U Srebrenici se, kako tvrdi, u julu 1995. godine desio zločin, koji se, objašnjava, prema definiciji Međunarodne Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, apsolutno ne može smatrati genocidom.

"Ne postoje dokazi da je na srpskoj strani postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju Bošnjaka a kamoli namjera o njihovom fizičkom uništenju", navodi Linta.

Dodaje u izjavi i da presude Haškog tribunala kojima su Radovan Karadžić, general Ratko Mladić i još jedan broj lica osuđeni za genocid nisu zasnovane na čvrstim dokazima i činjenicama već na "lažnim izjavama određenog broja svedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih".

Zbog toga je, napominje, potrebno da Bošnjački političari, intelektualci i crkveni dostojanstvenici treba da znaju da "insistiranjem na lažnom mitu da se u Srebrenici desio genocid nanose veliku štetu vlastitom narodu".

"Sudske presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde su duboko nepravedne jer su zasnovane na lažima i neistinama i kao takve ne mogu nikada biti prihvaćenje od strane srpskog naroda", poručuje Linta, uz ocenu da samo prava istina o događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. može biti temelj za izgradnju poverenja između Srba i Bošnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: