Linta: Migrantska kriza sredstvo da se proteraju Srbi iz Federacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2020, 16:42

Linta: Migrantska kriza sredstvo da se proteraju Srbi iz Federacije

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je odluku vlasti Unsko-sanskog kantona da, posle zatvaranja kampa Bira u Bihaću, premeste više stotina migranata u srpsko selo Lipa uz ocenu da vlasti u Sarajevu "vode antisrpsku politiku sa ciljem da proteraju preostale Srbe i otmu im imovinu".

Linta u saopštenju ocenjuje da je neprihvatljiva i sramna izjava ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića kako se radi na proširenju kapaciteta prihvatnog kampa u selu Lipa, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je smešteno više od 1.000 migranata, kako bi migranti iz drugih kampova u Unsko-sankom kantonu bili tamo smešteni.

Kako je naveo, bošnjačke vlasti na federalnom i kantonalnom nivou nisu gotovo ništa učinile u prethodnih 25 godina da se u srpskim mestima i selima u Unsko-sanskom kantonu reše pitanja vode, struje, asfaltiranja puteva, obnove javnih objekata i da srpski povratncii imaju dostojne uslove za život.

Linta je naglasio da treba učiniti sve da se zatvori migrantski kamp Lipa i da srpski povratnici u opštinama Bihać, Bosanski Petrovac, Grahovo, Sanski Most, Bosanska Krupa i Drvar više ne strahuju za svoju bezbednost zbog, kako kaže, fizičkih napada i upada i provala migranata u njihove kuće.

On je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da zatraži od vlasti u Sarajevu da zaštiti osnova ljudska prava preostalih Srba u Unsko-sanskom kantonu i u čitavoj Federaciji BiH, a Evropsku uniju da pošalje jasnu poruku vlastima u Sarajevu i Bihaću da prestanu da koriste migrantsku krizu kao sredstvo da proteraju preostale Srbe iz Federacije BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.