Li Mančang: Samit u Beogradu podrška regionalnom razvoju

Izvor: Studio B, 14.Dec.2014, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Mančang: Samit u Beogradu podrška regionalnom razvoju

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da je predstojeći samit Kine i zemalja centralne u Beogradu doprinos jačanju regionalne saradnje.

Li Mančang je za Betu kazao da je za Srbiju značajno što se prvi put takav skup održava u zemlji koja nije članica Evropske unije.

Prvi takav susret bio je Budimpešti, a drugi u Bukureštu. Kako je naveo ambasador Li, parola trećeg samita, koji se održava u Beogradu 16. i 17. decembra je "Novi motor, nova snaga, nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << platforma".

U Beograd će doputovati i kineski premijer Li Kećijang, što je prva poseta kineskog premijera Beogradu nakon 28 godina, a Li Mančang je ocenio da ta poseta i za Kinu i za Srbiju predstavlja "veliki događaj". Prema njegovim rečima, sa kineskim premijerom Li Kećijangom će doputovati i oko 200 privrednika iz Kine, što je šansa za ekonomsku saradnju dve zemlje. "Kineska strana pridaje veliku pažnju poseti premijera. Osim zvanične delegacije, koja broji više od 100 članova, doći će i oko 200 biznismena iz Kine, koji će pratiti premijera i učestvovati na biznis forumu", rekao je agenciji Beta Li Mančang. Kineski ambasador je kazao da je to sjajna prilika da se kineski biznismeni "na licu mesta" upoznaju sa prilikama i stanjem u Srbiji, ali da će se efekat saradnje videti tek posle samita. "Očekujem da je to velika prilika za dalji razvoj bilateralnih odnosa, pogotovo u ekonomskom smislu", istakao je Li Mančang.

Na pitanje da li je zadovoljan dosadašnjim ulaganjem kineskih kompanija u Srbiji, kineski ambasador je odgovorio potvrdno, ali je dodao da bi voleo da čuje jesu li ljudi u Srbiji zadovoljni. Najveći značaj dosadašnjih susreta Kine i zemalja centralne i istočne Evrope je, kako je naveo, formiranje specijalnog fonda namenjenog prvenstveno razvoju infrastrukture, u vrednosti 10 milijardi dolara.

Na prošlom samitu u Bukureštu razgovarano je o zajedničkom projektu modernizacije pruge između Beograda i Budimpešte, podsetio je Li Mančang i izrazio nadu da će se na samitu u Beogradu konkretizovati dogovor za realizaciju tog projekta. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

LI Mančang:Samit je podrška regionalnom razvoju

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2014

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da je predstojeći samit Kine i zemalja centralne Evrope u Beogradu doprinos jačanju regionalne saradnje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.