Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO; Plaćanje gasa rubljama protiv besramne pljačke Zapada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2022, 21:39

Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO; Plaćanje gasa rubljama protiv besramne pljačke Zapada

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nažalost, postoji utisak da NATO veruje da je u ratu sa Rusijom", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal Al Arabija.

On je rekao da i neki evropski lideri veruju da su u ratu sa Rusijom, jer stalno govore kako Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i predsednik Vladimir Putin moraju da budu poraženi, prenosi TAS S.

"Mislim da oni koji koriste takvu terminologiju veruju da su u ratu sa onim koga žele da poraze", rekao je Lavrov.

On je rekao i da je Ukrajina odgovorna za zastoj mirovnih pregovora sa Rusijom navodeći da Kijev stalno menja pregovaračke pozicije.

Plaćanje gasa rubljama protiv besramne pljačke Zapada

Šef ruske diplomatije izjavio je da su zapadne države praktično ukrale više od 300 milijardi dolara od Rusije kada su zaplenile sredstva namenjena plaćanju ruskog gasa.

"Ugovori koji su potpisani ranije obezbeđivali su plaćanje u dolarima i evrima. Ova plaćanja su direktno prebacivana na račune Gasproma i čuvana su u zapadnim bankama. Kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini naši zapadni prijatelji ukrali su nam više od 300 milijardi dolara, zapravo ukrali su ono što su platili za gas. Drugim rečima, koristili su naš gas besplatno sve ove godine", rekao je Lavrov za televiziju Al Arabija.

On je rekao da je Rusija odlučila da plaćanje gasa traži u rubljama kako bi zaustavila "besramnu pljačku" Zapada, prenosi TAS S.

"London, Vašington, Brisel žele da zaplene novac koji su zamrzli i da ga prebace nekom drugom", kazao je Lavrov i napomenuo da se ništa nije promenilo za kupce ruskog gasa. Podsetio je, naime, da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret da se plaćanje ruskog gasa više ne vrši preko računa Gasproma u zapadnim bankama nego u Gasprombanci, u dolarima i evrima koje se potom konvertuju u rublje.

"Ništa se nije promenilo. Ista suma u stranoj valuti po odgovarajućem ugovoru. Zatim se evro i dolari prebace na račun Gasprombanke u rubljama", rekao je Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Nismo u ratu sa NATO

Izvor: Danas, 29.Apr.2022

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva ne smatra da je zbog sukoba u Ukrajini u ratu sa NATO.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.