Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Kosovo će postati presedan bez rešenja u okviru UN

U slučaju jednostrane nezavisnosti Kosova, Rusija bi reagovala na osnovu međunarodnog prava i očekuje da bi isto tako reagovale i ostale članice međunarodne zajednice, izjavio je danas u Briselu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na kraju sastanka Saveta NATO-Rusija na kome su izneta oštra suprostavljena mišljenja o procesu rešavanja statusa Kosmeta.

Portparol NATO-a Džejms Apaturaj je istakao da je na sastanku NATO-Rusija došlo do "jasnih razlika" po pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova, da se Alijansa protivi nastavku pregovora i zalaže za "kontrolisan" proces rešavanja statusa Kosova. Lavrov je na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a upozorio da bi bilo kakva odluka o statusu Kosova bez saglasnosti Srbije bila protiv međunardnog prava i istakao da rešenje za pokrajinu mora da bude u skladu s Poveljom UN, Završnim aktom iz Helsinkija o nepromenjivosti granica i u skladu s međunarodnim pravom. "Ukoliko ne bude tako, Kosovo će postati presedan, jer se rešenje njegovog statusa oprezno prati ne samo na Balkanu, već i u drugim regionima sveta", istakao je Lavrov.

On je upozorio da bi podrška jednostranoj nezavisnosti Kosova "bio veoma klizav put ka ponoru koji ne bi pomogao stabilnosti Evrope". Lavrov je istovremeno upozorio "one koji podržavaju jednostranu nezavisnost Kosova da ne kamufliraju raspravu na jedan nepošten način".

Ruski šef diplomatije je posebno pohvalio ponašanje Beograda tokom pregovaračkog procesa pod okriljem "trojke" Kontakt grupe. "Beograd je bio veoma konstruktivan i veoma fleksibilan po svim pitanjima", istakao je Lavrov, i dodao da bi sada trebalo očekivati i od Prištine sličan pristup u nastavku procesa. Lavrov je ponovio ruski zahtev da se dopusti nastavak razgovora posle 10. decembra radi podsticanja međunarodnih napora za iznalažene kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova. "Nastavićemo da pregovaramo i nadamo se da će biti postignut konsenzus", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, posle skupa.

Sa druge strane, portparol NATO-a je istakao da je na sastanku NATO-Rusija došlo do "jasnih razlika" po pitanju Kosova i da se Alijansa protivi odlaganju rešenja statusa pokrajine. "Većina članica ocenjuje da je proces "trojke" pokazao da nema mesta sporazumnom rešenju o suštini statusa, te da nema smisla nastaviti nove pregovore", izjavio je Apaturaj. On je istakao i da se NATO zalaže za "kontrolisan" proces rešavanja statusa Kosova, i da Alijanse ne bi smatrala jednostranu nezavisnost kao provokaciju ukoliko bi ona bila u sklopu tog "kontrolisanog" procesa. U saopštenju šefova diplomatija zemalja članica NATO posle sastanka u Briselu ukazuje se na "rastuće teškoće" u odnosima Alijanse i Rusije, i dodaje da NATO želi i dalje da radi s Rusijom kako bi okončali međusobni spor oko Kosova i kontrole u naoružanju.

"Deset godina posle potpisivanja Osnivačkog akta NATO-Rusija, to partnerstvo je ušlo u krizno razdoblje", navedeno je u saopštenju. NATO "želi da nastavi konstruktivan i iskren dijalog s Rusijom, koji bi uključio pitanja o kojima ne postoji saglasnost", navedeno je u saopštenju.

Kondoliza Rajs smatra da je pregovarački proces okončan

SAD smatraju da je pregovarački proces, koji je vodila „trojka” Kontakt grupe za Kosovo, okončan i da je sada vreme da se pređe na naredni korak u rešavanju statusa, koji će uzeti u obzir „realnost u odnosima Breograda i Prištine”, izjavila je danas u Briselu američki državni sekretar Kondoliza Rajs.

„Iako je tokom procesa koji je vodila ′trojka′ ostvaren određen napredak - pre svega zato što su, prvi put posle dugo vremena, Beograd i Priština direktno razgovarali, izvesno je da je taj proces sada okončan i da moramo da pređemo na dalje korake”, izjavila je Rajs posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a i susreta s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Ona je istakla da od Rusije očekuje konstruktivan pristup rešavanju statusa Kosova, ali i naglasila da „ignorisanje realnosti u odnosima Beograda i Prištine neće doneti stabilnost, baš kao što to neće učiniti ni odlaganje teških, neminovnih odluka”.

„Ima, međutim, još posla koji mora da bude obavljen pre no što se ostvari puno opredeljenje za principe sadržane u Ahtisarijevom planu”, rekla je američki državni sekretar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.