Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Jedan, a ne dva koloseka

Beograd -- Vicepremijer Srbije Miroljub Labus kaže da pregovore sa EU treba voditi na jednom, a ne na dva koloseka.

Labus je objasnio da bi država tako pre zaključila ugovor o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom. "Pripremamo se za obe mogućnosti. Interes je Srbije, a rekao bih i Crne Gore, da u kratkom roku budu završeni pregovori sa EU", izjavio je Labus.

"Predstoje nam ugovori oko pregovora oko ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. U okviru toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moramo da kažemo u kom roku želimo da imamo slobodno tržište sa Evropom, da li je to sedam godina, pa ulazimo 2012, ili je to neki drugi rok, i da znamo koji nas onda posao čeka, to jest šta radimo ako je rok kraći, a šta ako je duži. Moramo oko toga, kao društvo, postići saglasnost, da posle jedni drugima ne prebacujemo to što smo doneli ovakvu ili onakvu odluku. I jedna i druga odluka imaju svoje dobre i onu drugu stranu i treba da procenimo šta je za društvo i državu bolje", kaže Labus.

"U EU ne pre 2014."

Predsednik Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević kaže da nisu realna očekivanja da SCG pre 2014. uđe u Evropsku uniju. Prokopijević je na predstavljanju studije "Srbija i EU, elementi moguće strategije" izjavio da će, s obzirom na brzinu reformi, biti dobro da SCG makar i 2014. ili neku godinu kasnije uđe u EU.

"Postavlja se novo pitanje, a to je da li će EU, kada mi budemo spremni, postojati, i da li će ulazak u EU nama doneti dobro. Članstvo u EU ima i svoju cenu, pored prednosti koje donosi. Ulaskom u EU nove članice plaćaju doprinos budžetu u Briselu, oko 1,2 odsto njihovog društvenog prihoda, smanjuju im se strana direktna privatna ulaganja, a deo suverenosti prenose na Uniju, a imaju i slabiji pregled i uticaj na Brisel", kaže on.

"Različiti su razlozi i računi ulaska pojedinih zemalja u EU. Za neke zemlje Zapadnog Balkana i Rumuniju ulazak u EU je bitan jer one teško da bi šta uradile bez pritiska Unije, jer neke zemlje imaju skupu privredu, a nekima je potrebno razvijanje ekonomskih sloboda i vladavine prava", kaže Prokopijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.