Krkobabić: Papiri iz DSS-a nedovoljni za ozbiljne razgovore

Izvor: Politika, 10.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Papiri iz DSS-a nedovoljni za ozbiljne razgovore

Lider SPS-a Ivica Dačić i dalje tvrdi da trenutno ne pregovara ni sa kim osim sa narodnjacima i radikalima

Koalicija okupljena oko socijalista očekuje da od DSS-a dobije drugi deo materijala koji se tiče Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji i budućeg materijalnog položaja penzionera i ukoliko stignu zadovoljavajući odgovori, nastaviće se pregovori o formiranju vlade, ovaj stav preneli su juče novinarima lideri SPS-a, PUPS-a i JS-a posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kojem su razmotrili dosadašnji tok pregovora. Oni su, takođe, rekli da nisu zadovoljni „papirima” koje su do sada dobili, te da ukoliko ništa više ne stigne nema razloga da se ovi razgovori nastavljaju.

Lideri koalicije SPS–PUPS–JS, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma rekli su novinarima posle razgovora održanih u zgradi Narodne skupštine Srbije i da na današnjoj konstitutivnoj sednici srpskog parlamenta sigurno niko neće imati parlamentarnu većinu, te da očekuju da poslanicima budu samo verifikovani mandati, nakon čega bi predsedavajući sednici, kao najstariji poslanik, Jovan Krkobabić, dao pauzu dok neko ne obezbedi parlamentarnu većinu.

Sastanakkoalicionih partnera trajao je nešto više od sat i po, a, prema rečima Ivice Dačića, uglavnom se razgovaralo o pripremi za današnju sednicu parlamenta, a „informisali smo se i o odgovorima, materijalima i analizama, koje smo dobili od DSS-a”. Dačić je ponovio da njegova koalicija očekuje konkretne odgovore o statusu penzionera, te da je SPS protiv poništavanja SSP-a, a JS za njegovu ratifikaciju i da bi, nakon dodatnih analiza koje bi DSS dostavio, koalicija pokušala da zauzme jedinstven stav da li je moguće napraviti parlamentarnu većinu. Dačić je još jednom rekao da se ne pregovara ni sa kim drugim, te da se neće ni pregovarati dok se ne završe započeti pregovori.

Jovan Krkobabić je, takođe, rekao da nema nikakvih paralelnih pregovora, da je koalicija jedinstvena i da će takva ostati. Ali, Krkobabić je bio eksplicitan što se tiče sudbine pregovora sa DSS–NS i SRS:„Ovi papiri koji su nam stigli govore samo o statističkim podacima što se tiče statusa penzionera, koje ja znam i bez toga, prema tome oni su nedovoljni za bilo kakve ozbiljne razgovore. Očekujem od koalicionih partnera da nam dostave ozbiljne odgovore na principe koji su postavljeni, kako će ih realizovati, u kom vremenskom periodu i s čim. Znači, tražim precizne odgovore, ako ih imaju naši partneri će ih poslati, ako tih papira, ili interesa nema, onda će to biti znak da daljih razgovora nema”.

Kako jerekao Dragan Marković Palma,Ivica Dačić je izneo stav koalicije i on neće biti promenjen. Marković je ponovio da na prvom sastanku sa Vojislavom Koštunicom, na njegovo pitanje da li je DSS za poništavanje SSP-a, odgovoreno da poništavanja neće biti, da bi, „posle pet dana, videli da su oni protiv ratifikacije”. Marković je istakao da će SPS–PUPS–JS unutar sebe da se dogovori, da je jedinstvena.

Novinari su Markovića podsetili da je najavio vladu za četvrtak, a Marković je odgovorio:„Nisam rekao kog četvrtka! Reći ću vam još nešto’ales kla’, to na nemačkom znači – sve je u redu”.

M. Čekerevac

[objavljeno: 11/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.