Krivokapić inicirao smenu Abazovića; Održan rotest protiv formiranja manjinske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2022, 16:36

Krivokapić inicirao smenu Abazovića; Održan rotest protiv formiranja manjinske vlade

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je večeras da je podneo inicijativu za smenu potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

On je to objavio na svom Tviter nalogu.

"Danas sam Skupštini Crne Gore podneo inicijativu za smenu Dritana Abazovića, i predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika Vlade Crne Gore. Evropa sad! Za zdravu Crnu Goru", napisao je Krivokapić.

Premijer je objavio i dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojem se navodi da Vlada podnosi zahtev za sazivanje vanredne skupštinske sednice za 3. februar u 11 sati.

Dritan Abazović podneo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi zajedno sa poslanicima DPS, SDP...

Koalicija "Crno na bijelo" podnela je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi. Inicijativu je potpisalo 31 od neophodnih 27 poslanika.

Inicijativu su potpisali poslanici koalicije "Crno na bijelo", deo poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije.

Među poslanicima DPS koji nisu potpisali inicijativu su Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Predrag Sekulić, Miodrag Vuković, Miomir M. Mugoša, Halil Duković, Dragutin Papović, Bogdan Fatić, Luiđ Škrelja i Ivan Mitrović.

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore (Demokrate), Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Koalicija "Crno na bijelo" predložila je na pres konferenciji 17. januara model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Bečić: Na sceni pokušaj puča i izdaja epskih razmera

U Crnoj Gori je prethodnih dana i nedelja na sceni najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije, poručio je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Reagujući na inicijativu Abazovića, Bečić se obratio građanima i poručio da nikada neće izdati narod kome služi.

"Građani Crne Gore su 30. avgusta (2020.) glasali za promenu, a ne za prevaru. Crna Gora glasala je za suštinske promene, odbacivanje loših i pogubnih praksi koje su trajale 30 godina, a čiji su nosioci bili DPS i njegovi sateliti, politički poslušnici, medijske sluge i mafijaški saradnici", napisao je Bečić na fejsbuk profilu Demokratske Crne Gore, na čijem je čelu.

U opširnom saopštenju, Bečić je poručio da oni koji su se, kako je naveo, kleli da sa DPS-om Mila Đukanovića neće ići u bilo kakve varijante, a samo mesec dana tvrdili da sa ovakvim DPS-om neće nikada imati bilo šta, nude takvom DPS-u da mu prinesu na tacni slobodarske glasove građana Crne Gore i da zajedno formiraju parlamentarnu većinu.

"Kada spojite političku prevaru, političko licemerstvo, politički nemoral, politički kukavičluk i političku izdaju dobijate veliku narodnu izdaju. Izdaju epskih razmera. Izdaju veka. Izdaju kakvu ne pamti Crna Gora", poručio je Bečić.

Ako, kako ističe, izdaja narodne volje dovede do toga da ponovo bude opozicioni poslanik, biće mu, kaže, čast da nastavi da predvodi nepokolebljivi i hrabri narod Crne Gore svih vera i nacija...

Podnosiocima inicijative je poručio: "Ako vas nije sramota, izdajte narod, znaće narod da to prepozna".

Za izglasavanje nepoverenja je navedeno pet razloga među kojima je da je predsednik vlade Zdravko Krivokapić svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu, kako navode, ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

"Ovakvo stanje dovelo je do blokade parlamenta, pa čak i do bojkota od jednog dela poslanika parlamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri", navodi se u inicijativi, objavljenoj na sajtu Skupštine Crne Gore.

Sve ovo je, dodaje se, dovelo u pitanje efikasan rad parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

Iz GP URA je saopšteno da je ovo pre svega i test da li koncept manjinske vlade koju su, kako kažu, predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu.

Kažu da je bilo očekivano da premijer sam pokrene pitanje poverenja vladi, nakon izglasavanja interpelacije trima ministrima, ali da pošto nije, smatraju da to pitanje mora biti rešeno.

Navode da je izglasavanje interpelacije za tri ministra pokazalo da Krivokapićeva vlada, u kojoj je Abazović jedini političar, izvršna vlast nema podršku.

"Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nisu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo", navode iz URE.

"Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, ponudili smo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima", navode i dodaju da se nadaju da će se velika većina parlamenta prema tome odnosi odgovorno i podržati ga.

Ministar: Abazović da podnese ostavku

Ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakov Milatović pozvao je Abazovića da podnese ostavku, zbog pokušaja rušenja vlade u kojoj je.

Milatović je na svom tviter nalogu napisao da ovaj poziv upućuje u svoje i ime aktuelnih ministara, jer smatraju da bi to bilo etički.

"Imajući u vidu da je potpredsednik vlade Dritan Abazović podneo inicijativu za rušenje vlade sa onima koji su odgovorni za moralno i ekonomsko posrnuće Crne Gore, o čemu je i sam bezbroj puta govorio, smatramo da je etički da podnese ostavku u vladi koju ruši", napisao je Milatović.

Krivokapić: Manjinska vlada je prevara

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je juče da je veoma iznenađen konceptom za formiranje manjinske vlade, koju je predložila koalicija Crno na bijelo, predvođena potpredsednikom aktuelne izvršne vlasti Dritanom Abazovićem i poručio da je to prevara.

"Manjinska vlada je prevara", poručio je Krivokapić na konferenciji za novinare i dodao da je ona rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji misle da, kako je rekao, čitav svet zavisi od njih.

Krivokapić je rekao i da će maske pasti 1. marta, kada parlament počinje da rasti posle zimske pauze.

Takođe, rekao je i da su pred Crnom Gorom dve opcije - rekonstrukcija vlade ili novi izbori zajedno sa lokalnim u maju.

Mandić: Sprečiti promenu narodne volje izražene na izborima

Jedan od lidera Demokratskog fronta i čelnik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je danas da nije slučajno to što je GP URA ranije odbijala inicijative za rekonstrukciju vlade, da je ovo kulminacija krize u Crnoj Gori koja traje šest meseci i da je teško predvideti šta sledi.

"URA je ranije bila protiv rekonstrukcije vlade, a danas pokreću inicijativu za smenu vlade i hoće da promene izbornu volju građana", naveo je Mandić u izjavi za portal RTCG, komentarišući inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi.

Mandić tim povodom poručuje da je sada bitno da svi zajedno učine da do toga ne dođe. Istakao je da kriza vlasti u Crnoj Gori ne traje od juče, već više od šest meseci i ovo je njena kulminacija.

Podsetio je i da je većinska volja građana iskazana na izborima 30. avgusta 2020. bila da oni žele DPS Mila Đukanovića u opoziciji.

"Kriza u vladi je poprimila takve razmera da je održavanje ovog kabineta nemoguće. Tako teške optužbe da predsednik vlade sumnjiči potpredsednika da je povezan sa narko kartelom, a potpredsednik premijera da je povezan sa švercom cigareta, onda tu više nema zajedničkog rada i nemoguće je održati stabilnost u takvoj vladi", istakao je Mandić.

Kako će se stvari razvijati narednih dana posle ove inicijative, teško je pretpostaviti, kaže Mandić i dodao da je primećeno veliko ogorčenje ljudi koji su podržali vladajuće stranke.

"Mi sa ove distance razmišljamo da nije bilo slučajno što nije dozvoljena rekonstrukcija vlade u okviru parlamentarne većine za koju smo se zalagali. Sve u svemu, prolazimo kroz političku krizu koja je počela ranije i ovo je njena kulminacija", naglašava Mandić.

Ambasadorka SAD:Poslanici da donesu odluke u korist naroda

Nije na Sjedinjenim Američkim Državama da odluče da li su manjinska vlada, rekonstrukcija postojeće, ili vanredni izbori put da se dođe do parlamentarne stabilnosti u Crnoj Gori, istakla je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u emisiji ''Fokus'' na Televiziji Crne Gore saopštila da bi to trebalo da bude odluka građana Crne Gore, navodeći da SAD teže "stabilnoj Crnoj Gori, koja služi svom narodu i pruža im mogućnost za vladavinu prava i prosperitet".

Na pitanje ko bi bili mogući partneri SAD u manjinskoj vladi, ona je rekla da ne bi spekulisala na tu temu.

"To je pitanje koje se razmatra u parlamentu. Na parlamentarcima je da odluče šta se dešava unutar tog važnog demokratskog tela. Narod računa na sve parlamentarce, u smislu da oni prave najbolje moguće izbore i molim se za njihov uspeh u tom smislu", rekla je Rajnke.

Nada se, kako je rekla, da će poslanici u crnogorskom parlamentu doneti mudre odluke koje će služiti interesu naroda, a ne ličnim i partijskim interesima.

"Oni moraju predstavljati narod Crne Gore, oni moraju ostaviti po strani pitanja koja ih dele", rekla je Rajnke.

Navela je da sa Vladom Crne Gore i članovima parlamenta ima veoma dobre odnose, te da je ovo bio konstruktivan period.

"Ja sam svakako upoznata sa ovom diskusijom koja se vodi. Mi ćemo podržati Crnu Goru kao državu, odnosno njene građane. To je ono što je bitno, a vlada je odraz demokratske volje naroda. Dok god se te vrednosti poštuju, mi možemo snažno podržati sve ono što su odluke Vlade", rekla je Rajnke.

Ona je istakla da su pitanja koja dele narod u Crnoj Gori, poput vere i identiteta, prošlost, te da sve to nije produktivno.

"Ono što ja vidim i čujem od ljudi sa kojima razgovaram je da ljudi žele progres, žele akciju, pravdu, vladu koja je stabilna, i transparentna oni žele prosperitet. To nisu identitetska pitanja", istakla je Rajnke.

Kad je reč o crnogorskom putu ka EU, Rajnke kaže da svakodnevno uviđa napredak u onim poglavljima vezanim za napredak prema EU.

"Vlada je prepoznala da mora da odgovori na teško ekonomsko okruženje i brzo je uspostavila odgovore koji su omogućili oporavak ekonomije", rekla je Rajnke.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, ona je rekla da SAD podržavaju svaku inicijativu koja pomaže integrisanju Zapadnog Balkana.

"Dok god je Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom i dok god je to inicijativa koja pruža podršku, a nije destruktivna, SAD su voljne da podrže lokalne lidere da se pridruže toj inicijativi", istakla je Rajnke.

Na pitanje da li bi, na osnovu onog što zna o inicijativi Otvoreni Balkan, savetovala Crnoj Gori da u nekom narednom periodu postane njen deo, Rajnke je odgovorila da svakako bi, jer dok god se zadržavaju principi koje je pomenula, smatra da bi to bio razuman način za izgradnju snažnih regionalnih veza.

Održan protest protiv formiranja manjinske vlade

Ispred zgrade crnogorske Vlade večeras je održan miran protest nekoliko stotina građana koji se protive inicijativi o formiranju manjinske vlade.

Učesnici protesta su se potom preselili ispred Skupštine Crne Gore, gde je saobraćaj bio blokiran.

Organizator skupa nije poznat, a među građanima su bili prisutni poslanici Demokrata i Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore, koji su poručili da se prekraja izborna volja građana.

Posle 40-ak minuta građani su se razišli, prenela je RTCG.

Među građanima bili su prisutni poslanici Demokrata Momo Koprivica i Vladimir Martinović, Ujedinjene CG Vladimir Dobričanin i poslanik Prave CG Marko Milačić.

Koprivica je kazao da žele da sačuvaju izbornu većina od 30. avgusta, kada su građani jasno rekli da ne žele da se DPS pita, a, kako je istakao, manjinska vlada znači da se DPS pita.

"To znači da se ne mogu odluke donositi bez DPS-a. Kako neko misli da proveri prljave poslove bivših funkcionera, ako DPS podržava tu vladu", kazao je Koprivica.

On je naglasio da su odavno najavljivali da se ovaj plan sprema, i pravovremeno upozorili građane na ovo.

Protestu je prisustvovao i poslanik Ujedinjenje Crne Gore Vladimir Dobričanin koji je naglasio da sada kada su počele promene koje će doneti boljitak građanima, počinje rušenje kompletnog sistema.

Nije bitno je li to Vlada, oni ruše ono što je narod izabrao 30. avgusta, rekao je Dobričanin.

Građani su najavili novo okupljanje za sutra u isto vreme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deo vlasti i opozicije podneo Skupštini inicijativu za smenu Vlade Crne Gore, pridružio se i deo DPS

Izvor: Danas, 19.Jan.2022

Koalicija "Crno na bijelo" koju predvodi potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović, podnela je danas Skupštini Crne Gore predlog za glasanje o nepoverenju vladi, koju je podržao 31 poslanik vlasti i opozicije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.