Kremlj: SAD i Velika Britanija umešane u teroristički napad na Severni tok „na ovaj ili onaj način“

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2023, 15:05

Kremlj: SAD i Velika Britanija umešane u teroristički napad na Severni tok „na ovaj ili onaj način“

 
Teroristički napad na gasovod Severni tok organizovale su na ovaj ili onaj način SAD i Velika Britanija, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da su ove zemlje umešane u ono što se dogodilo.
„Ne znamo ko su izvori gospodina Herša, ali u svakom slučaju, suštinski, informacije koje je on objavio očigledno se poklapaju sa podacima koje imaju naše specijalne službe“, izjavio je on nakon što je upitan da prokomentariše informacije koje je izneo američki istraživački novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, o okolnostima eksplozija Severnog toka. „Ovde nije toliko važno ko je koristio kakvu pisaću mašinu, ovde je važno da su de fakto takav teroristički napad na kritičnu energetsku infrastrukturu u vlasništvu nekog međunarodnog zajedničkog preduzeća, na ovaj ili onaj način organizovale, naravno, SAD i Velika Britanija i oni su na neki način umešani u ovaj teroristički napad“, izjavio je Peskov. U svom novom članku Herš je objavio da su SAD digle u vazduh gasovod Severni tok iz straha da će izgubiti uticaj na Nemačku i Evropu. Neimenovani američki zvaničnik takođe je rekao novinaru da je Vašington odlučio da napadne podmorske gasovode Severni tok jer bi lako mogao da negira umešanost. Nord Strim AG je 27. septembra 2022. prijavio štetu bez presedana koja se dogodila dan ranije na tri niza morskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2. Švedski seizmolozi su 26. septembra 2022. godine registrovali dve eksplozije na trasama gasovoda. Rusko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak u vezi sa incidentom na osnovu optužbi za međunarodni terorizam.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.