Koštuničina saradnica dobila stan  preko reda

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 07.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštuničina saradnica dobila stan preko reda

Generalni sekretarijat Vlade, po nalogu premijera Mirka Cvetkovića, prvo će ispitati na koji su način dodeljivani državni stanovi u Beogradu, kažu za „Blic" u Vladi Srbije. „Blic" je istraživao da li je bilo protekcije prilikom dodele stanova i prvo što se uočava jeste činjenica da su u pojedinim Vladinim resorima službenici dobili stan, iako je u to vreme bilo i drugih zaposlenih sa dužim radnim stažom koji takođe nisu stambeno obezbeđeni. Nadležni u vreme vlade Vojislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Koštunice, kada su stanovi prodavani, peru ruke i navode da je sve bilo u skladu sa zakonom.



Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade, najavljuje u izjavi za „Blic" na koji će se način proveravati da li su stanovi otkupljivani po propisima.

- Prvo ćemo ispitati stanove u Beogradu. Otpočeće se sa stanovima koji imaju 50 kvadrata pa naviše. Ispitaćemo kakav je bio postupak prilikom dodele i da li je procedura ispoštovana. Posebno će se proveravati cena za koju je prodat državni stan, a zna se da su prodavani ispod tržišne cene. To znači da ćemo utvrđivati i da li je i takva cena, a koja je poreska cena, dobro utvrđena - kaže Stojčevićeva.

U vreme vlasti Vojislava Koštunice prodato je 288 stanova od kojih je oko 40 u Beogradu. Na zvaničnom spisku otkupljenih stanova jedan od prvih vlasnika kvadrata otkupljenih budzašto je Nedeljka Stanisavljević. Čak i ako se izostavi poznata činjenica da je bliska saradnica Vojislava Koštunice, proverom gde je radila i koji je stan dobila dolazi se do zaključka da stvar i nije baš čista. Naime, Stanisavljevićeva je u ondašnjim saveznim organima bila dok je bio i Koštunica. Lider DSS već 2004. prelazi u republičke organe i postaje premijer. Tada dolazi i Stanisavljevićeva koja se zapošljava u generalnom sekretarijatu Vlade kada je šef bio Dejan Mihajlov. Ugovor za stan od 72 kvadrata na Paliluli za oko deset hiljada evra potpisuje 6. februara 2008. godine.

Kada se saberu sve godine Stanisavljevićeva je u državnim organima bila manje od deset godina, najviše sedam do uručivanja ključeva. Mogao bi se navesti i protivargument da se sabiraju sve godine staža ma gde neko radio. Međutim, Stanisavljević je dobila upravo stan čiji je korisnik bio Generalni sekretarijat Vlade, a gde je radila bukvalno svega godinu, dve. Problem je utoliko veći i baca sumnju da je stan dobijen preko veze, to jest bliskosti sa Koštunicom i Mihajlovim jer u Generalnom sekretarijatu ima više od deset zaposlenih koji su bez stana, a imaju radnog staža i preko 20 godina.

U Vladi Srbije kažu da su namerni da se sve oko stanova istera na čistac, ali i dodaju da posao neće biti lak jer se pretpostavlja da ima stanova koji su po otkupljivanju za male pare odmah i preprodani.

Stanovi su prodavani na osnovu uredbe koja je doneta u vreme Vojislava Koštunice. Tada je postojeća uredba izmenjena utoliko što se dozvolio otkup koji ranije nije bio moguć. Cena stana se po Koštuničinoj uredbi utvrđuje tako što se kao osnovica uzima porez na imovinu. Vlada će proveriti da li je i ta takva niska cena utvrđivana kako treba.

Sve vreme Koštuničine vlasti predsednik Stambene komisije Vlade bio je Slobodan Lalović. On, međutim, tvrdi dve stvari: prvo da se ne seća kriterijuma po kojima su stanovi bili dodeljivani, ali da su oni „sigurno bili predviđeni važećom vladinom uredbom" i, drugo, da on i stambena komisija nisu adresa za proveru da li je bio protekcije i kako su dodeljivani stanovi, već da su to ministarstva. Čudno, s obzirom na to da je bio i u žalbenoj stambenoj komisiji.

- Svako ministarstvo imalo je komisiju koja je sprovodila postupak oglašavanja, bodovanja i dodele stanova svojim zaposlenima. Bio sam predsednik komisije koja je bila drugostepena i koja je odlučivala o eventualnim žalbama radnika na odluke ministarstava - ističe Lalović. On dodaje i da Stambena komisija nije imala nikakve veze sa otkupom državnih stanova, već da je to radila Direkcija za imovinu prema određenim pravilima i propisima koji su tada postojali.

U Direkciji za imovinu za „Blic" kažu da nije Direkcija ta koja dodeljuje stanove.

- Da bi se neko pojavio u Direkciji, on mora imati konačnu odluku i da je zaključio ceo postupak u okviru ministarstva. Ne dodeljujemo mi stanove - kaže Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajiæ izjavio je juče da je potrebno da se što pre dođe do rezultata u istrazi o deljenju stanova.

Premijer Mirko Cvetković naložio je pre dva dana Generalnom sekretarijatu Vlade da ispita sve dodele stanova tokom prošlih vlada. Cvetković, čija Vlada nije dodelila nijedan stan, naredio je i da se obustavi potpisivanje svih ugovora koji datiraju iz tog vremena.

Predsednik Srbije: Isterati aferu na čistac

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je juče brzo reagovanje vlade povodom afere „funkcionerski stanovi" koji su dodeljivani ranijih godina i istakao da je to veoma važan korak u borbi protiv korupcije.

- Dobro je da se ova afera istera na čistac i da se vidi ko je šta radio kako bi, od vlade premijera Cvetkovića pa nadalje, ovakva štetna praksa bila onemogućena - navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Srbije. Tadić je istakao i da je veoma važno da se prestane sa nepravdom takve vrste kako bi građani vratili poverenje u državne institucije, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.