Ispitaće se i dodela i cena stanova

Izvor: B92, Beta, 07.Avg.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispitaće se i dodela i cena stanova

Beograd -- Generalni sekretarijat vlade i Direkcija za imovinu ispitali su desetak predmeta dodele državnih stanova i utvrdili da ima nepravilnosti, kaže Tamara Stojčević.

Generalni sekretar Vlade Srbije navela je da su jedine uočene nepravilnosti bile oko cene stana. "Generalni sekretarijat vlade i ljudi iz Direkcije za imovinu i zakonodavstvo istražili su oko desetak predmeta, ali nisu utvrđene nepravilnosti osim dela oko cene, pošto su stanovi prodavani po takozvanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poreskoj ceni", rekla je Stojčević.

Prema njenim rečima, radi se o sistemskoj grešci, pa se taj problem mora sistemski i rešiti, jer, kako je naglasila, tržišna cena nije i poreska.

"Stanovi se ne prodaju po ceni po kojoj poreski organ na svoj način i svojim pravilima utvrđuje vrednost stana", prezicirala je ona.

Stojčević je dodala da očekuje da se postupak revizije dodele stanova završi za oko dve sedmice, a zatim će ti nalazi o evenutalnim nepravilnostima i greškama biti prezentovani premijeru.

Odluka vlade, navela je ona, biće u skladu sa izveštajem tima koji predvodi Generalni sekretarijat, a postupci koji će uslediti ukoliko se nepravilnosti utvrde, ne mogu da se prejudiciraju.

"U slučaju utvrđivanja odredjenih nezakonitih nepravilnosti koje su suprotne Uredbi i postojećim zakonskim propisima, naša preporuka će biti da se pokrenu postupci pred nadležnim organima, javnim tužilaštvom ili MUP-om", rekla je Stojčević.

Ukoliko se utvrdi da je sve urađeno u skladu sa propisima, ukazala je generalni sekretar vlade, preporuka tima će biti da se izvrši ponovna revizija cena po kojima su otkupljivani stanovi.

"Premijer će dati nalog da se napravi stručni pravni tim koji će pronaći adekvatna pravna rešenja. To je zaista komplikovano pravno pitanje", zaključila je Stojčevih.

Ranije danas premijer Srbije Mirko Cvetković dao je rok od dve sedmice Generalnom sekretarijatu da u potpunosti rasvetli aferu oko stanova koji su ranijih godina dodeljivani zaposlenima u vladi.

Cvetković je 5. avgusta izdao nalog da se utvrde sve okolnosti u vezi sa dodelom državnih stanova, a generalni sekretar tada objasnila da je "reč o oko 200 rešenja za stanove koje je dodelila neka od prethodnih vlada". Predsednik Srbije Boris Tadić dan ranije zatražio je da se preispitaju odluke o dodeljivanju i otkupu državnih stanova po privilegovanim uslovima.

Inače, u vreme vlasti Vojislava Koštunice prodato je 288 stanova od kojih je oko 40 u Beogradu. Na zvaničnom spisku otkupljenih stanova jedan od prvih vlasnika kvadrata otkupljenih budzašto je Nedeljka Stanisavljević koja je ugovor za stan od 72 kvadrata na Paliluli za oko deset hiljada evra potpisala 6. februara 2008. godine.

Kada se saberu sve godine Stanisavljevićeva je u državnim organima bila manje od deset godina, najviše sedam do uručivanja ključeva. Mogao bi se navesti i protivargument da se sabiraju sve godine staža ma gde neko radio. Međutim, Stanisavljević je dobila upravo stan čiji je korisnik bio Generalni sekretarijat Vlade, a gde je radila bukvalno svega godinu, dve. Problem je utoliko veći i baca sumnju da je stan dobijen preko veze, to jest bliskosti sa Koštunicom i Mihajlovim jer u Generalnom sekretarijatu ima više od deset zaposlenih koji su bez stana, a imaju radnog staža i preko 20 godina.

Odluku o dodeli stanova donisla ministarstva

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je juče da je potrebno da se što pre dođe do rezultata u istrazi o deljenju stanova.

Premijer Mirko Cvetković naložio je pre dva dana Generalnom sekretarijatu Vlade da ispita sve dodele stanova tokom prošlih vlada. Cvetković, čija Vlada nije dodelila nijedan stan, naredio je i da se obustavi potpisivanje svih ugovora koji datiraju iz tog vremena.

U Vladi Srbije kažu da su namerni da se sve oko stanova istera na čistac, ali i dodaju da posao neće biti lak jer se pretpostavlja da ima stanova koji su po otkupljivanju za male pare odmah i preprodani. Stanovi su prodavani na osnovu uredbe koja je doneta u vreme Vojislava Koštunice.

Tada je postojeća uredba izmenjena utoliko što se dozvolio otkup koji ranije nije bio moguć. Cena stana se po Koštuničinoj uredbi utvrđuje tako što se kao osnovica uzima porez na imovinu. Vlada će proveriti da li je i ta takva niska cena utvrđivana kako treba.

Sve vreme Koštuničine vlasti predsednik Stambene komisije Vlade bio je Slobodan Lalović. On, međutim, tvrdi dve stvari: prvo da se ne seća kriterijuma po kojima su stanovi bili dodeljivani, ali da su oni „sigurno bili predviđeni važećom vladinom uredbom" i, drugo, da on i stambena komisija nisu adresa za proveru da li je bio protekcije i kako su dodeljivani stanovi, već da su to ministarstva. Čudno, s obzirom na to da je bio i u žalbenoj stambenoj komisiji.

"Svako ministarstvo imalo je komisiju koja je sprovodila postupak oglašavanja, bodovanja i dodele stanova svojim zaposlenima. Bio sam predsednik komisije koja je bila drugostepena i koja je odlučivala o eventualnim žalbama radnika na odluke ministarstava" ističe Lalović.

On dodaje i da Stambena komisija nije imala nikakve veze sa otkupom državnih stanova, već da je to radila Direkcija za imovinu prema određenim pravilima i propisima koji su tada postojali.

U Direkciji za imovinu kažu da nije Direkcija ta koja dodeljuje stanove.

"Da bi se neko pojavio u Direkciji, on mora imati konačnu odluku i da je zaključio ceo postupak u okviru ministarstva. Ne dodeljujemo mi stanove" kaže Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U naredne dve nedelje istraga o dodeli stanova

Izvor: TV Avala, 07.Avg.2009

Generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević izjavila je da će Sekretarijat u naredne dve nedelje ispitati okolnosti pod kojima su državni stanovi davani u otkup.

Nastavak na TV Avala...

Koštuničina saradnica dobila stan preko reda

Izvor: S media, 07.Avg.2009

Generalni sekretarijat Vlade, po nalogu premijera Mirka Cvetkovića, prvo će ispitati na koji su način dodeljivani državni stanovi u Beogradu, kažu za „Blic“ u Vladi Srbije. ..„Blic“ je istraživao da li je bilo protekcije prilikom dodele stanova i prvo što se uočava jeste činjenica da...

Nastavak na S media...

U naredne dve nedelje istraga o dodeli državnih stanova

Izvor: EMportal, 07.Avg.2009

Premijer Mirko Cvetković izdao je nalog Generalnom sekretarijatu Vlade da u roku od dve nedelje rasvetli aferu oko stanova koji su ranijih godina dodeljivani zaposlenima u Vladi.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.