Koštunica protiv ostavke   Kojena

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica protiv ostavke Kojena

Premijer i kopredsednik pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Vojislav Koštunica dogovorio se sa koordinatorima pregovaračkog tima Leonom Kojenom i Slobodanom Samardžićem da rade na pripremi dolaska misije Saveta bezbednosti UN koja u Srbiju dolazi 25. aprila. Od izvora bliskih kabinetu predsednika Srbije za „Blic" kažu da „nije jasno koga Kojen predstavlja u pregovaračkom timu, jer je sam podneo ostavku u kabinetu predsednika".

Leon Kojen u pismenoj formi podneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ponedeljak ostavku u Tadićevom kabinetu i najavio ostavku i u pregovaračkom timu.

Zašto dva kabineta daju oprečne ocene da li Kojen može da bude koordinator u pregovaračkom timu? Ostavka koju je Kojen podneo na mesto savetnika u kabinetu predsednika i potom reakcija iz Vlade praktično su skrajnule priču o samom pregovaračkom timu ili pak Kosovu. Ostavka i potezi koji su usledili više su ukazali na odnose koji postoje između dva kabineta - predsednika i premijera. Krenimo redom.

Tadić je izrazio žaljenje zbog Kojenove ostavke i predložio profesora Dušana Batakovića, inače člana tima, za mesto koordinatora, to jest predstavnika iz kabineta predsednika.

Među prvima po objavljivanju ostavke odreagovala je nezvanično vladina kancelarija i ocenila da je Kojen izuzetno dobro obavljao posao koordinatora. Juče je saopšteno i da je Koštunica podsetio da je Narodna skupština potvrdila postojeći sastav pregovaračkog tima, koji treba da obavlja svoj posao do formiranja nove vlade. Otuda i svako pokretanje procedure za promenu koordinatora državnog tima znači da i Skupština Srbije mora da usvoji ostavku Kojena i izjasni se o eventualnom novom koordinatoru pregovaračkog tima.

Reagujući na jučerašnji dogovor premijera, Samardžića i Kojena, u kabinetu predsednika saopštavaju kratko: „Predsednik Srbije nije informisan o promeni odluke o ostavci Leona Kojena. Podneo je ostavku na mesto savetnika i najavio da će to učiniti i za mesto koordinatora."

Stav da Leon Kojen ne može da bude koordinator u timu bazira se na činjenici da je on na to mesto postavljen politički - kao izaslanik u kosovskoj priči predsednika Tadića. Po istom aršinu u pregovaračkom timu našao se i savetnik premijera Koštunice Slobodan Samardžić. S druge strane je argument da novi koordinator ne može biti postavljen, a ni postojeći smenjen dok se ne formira nova vlada i ne sazove Skupština. Mandat koji je poslednji put Skupština dala odnosi se praktično na same pregovore i na ono šta će u Beču zastupati pregovarački tim. Stručnjaci kažu da su zapravo obe strane u pravu, ali i podsećaju da je ipak Kojen svoju funkciju u pregovaračkom timu dobio na osnovu one u Predsedništvu.

Kako je naveo, Kojen je ostavku podneo jer je iz medija saznao da se mimo njega u Tadićevom kabinetu održavaju kontakti sa međunarodnim diplomatama. Razlog je i njegovo nezadovoljstvo upravo kada je reč o angažmanu institucija oko Kosova, ali i pitanje koje on sam postavlja oko mandata tima;

- To je pogotovu tačno danas kada, gotovo tri meseca posle održanih izbora, nije konstituisana Skupština. Pregovarački tim zbog toga nije mogao da ispuni obavezu da Skupštini podnese izveštaj o svom radu posle 14. februara, kao što ni sama Skupština nije mogla da donese preko potrebne odluke o mandatu i ovlašćenjima pregovaračkog tima - navodi se u Kojenovom saopštenju.

Uoči formiranja pregovaračkog tima Srbije, pojedini stručnjaci su upozoravali na to da u timu treba prvenstveno da budu eksperti i da se po tome sastavlja tim, a ne po političkoj osnovi.

Janjić: Tim za Kosovo završio mandat

Kako kaže direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić pregovarački tim je završio svoj mandat koji mu je dat onog trenutka kada je Marti Ahtisari podneo svoj predlog u Savetu bezbednosti.

„To je domet njihovog angažmana. Ovde se očito pregovarački tim odmetnuo i oni rade nešto za šta nemaju ni personalno pokriće ni mandat, i to su zapravo problemi", kaže Janjić. On dodaje da su u pregovaračkom timu zapravo činovnici premijera i predsednika i „oni postoje dok ih trpe njihovi šefovi, ali je problem što je sam pregovarački tim na sebe uzeo funkciju koja nije njihova". „Ali kao što se vidi i u ovoj priči, Kosovo uopšte nije bitno i nije bitan ni tim već odnos kabineta. To je kraj dosadašnje politike o Kosovu, jer mi već imamo zloupotrebu Kosova u ovakvim pričama. Naravno da je Kojen bio jako blizak Samardžiću, ali se DSS i DS ne razlikuju toliko po pitanju Kosova", kaže Janjić.

Koordinatori srpskih opština u Beogradu

Koordinatori kosovskih opština pozvani su preksinoć kasno na hitan sastanak kod premijera Koštunice. Međutim, kada su juče stigli, saopšteno im je da se neće sastati sa Koštunicom, ali su ih dočekali predstavnici Koordinacionog centra i SNV severnog Kosova da ih informišu o tome da bi trebalo da podrže protest Srba na administrativnoj liniji sa Kosovom 26. i 27. aprila kada dolazi misija SB na Kosovo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.