Izvor: Blic, 11.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica i Đinđić moraju da se izvine za 'genocid'

Koštunica i Đinđić moraju da se izvine za 'genocid'

VAŠINGTON (Sense) - Senator Džozef Bajden, predsednik Komiteta za spoljnu politiku američkog Senata, odao je priznanje vlastima u Beogradu za reformske poteze povučene posle rušenja Miloševićevog režima, ali je i upozorio da se pred Srbijom nalazi još 'dugačnak put' kad je reč o punopravnom uključivanju u međunarodnu zajednicu. U govoru, održanom u Njujorku, senator Bajden - ključni čovek u kreiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međunarodne politike američkog Kongresa - označio je četiri oblasti koje su ključne za opredeljivanje SAD o obnavljanju bilateralne pomoći Srbiji i međunarodne podrške SR Jugoslaviji, suspendovanih 31. marta.

Uz konstataciju da je nova vlada u Beogradu ostvarila napredak u ovih godinu i po dana i pored 'žestoke političke borbe između tvrdokornog srpskog nacionaliste Vojislava Koštunice i premijera Srbije Zorana Đinđića, takođe nacionaliste ali ne i fanatika, koji je svestan da se budućnost njegove zemlje nalazi na Zapadu', Bajden je posebno ukazao na značaj sprovođenja mirovnog sporazuma o Preševskoj dolini, kojim se obezbeđuje ravnopravnost Albancima u tom području, kao i na nedavnu predaju Unmiku svih albanskih političkih zatvorenika koji su se nalazili u Srbiji.

Ocenjujući da je to tek početak, predsednik senatskog Komiteta označio je sledeća četiri uslova čije se ispunjenje traži u Kongresu za obnavljanje američke pomoći Srbiji: 1) Obustavljanje negativnog uticaja Beograda na politički život na Kosovu i u Republici Srpskoj; 2) Ispunjavanje u potpunosti svih obaveza prema Međunarodnom tribunalu za ratne zločine - pre svega hvatanje i predaju Hagu svih optuženih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji - počevši sa generalom Mladićem, ukoliko se još nalazi u Srbiji; 3) Prekid sadašnje podele Kosovske Mitrovice time što će se dozvoliti da se desetak hiljada kosovskih Albanaca vrati svojim kućama u severnom delu tog grada u zamenu za povratak više hiljada Srba i Roma u južni deo grada; 4) Obaveza Koštunice i Đinđića da se javno izjasne o ponašanju Srbije u devedesetim godinama, sa izvinjenjem za 'genocidnu kampanju' na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni.

'Beograd je delimično ispunio prva dva uslova. SRJ je objavila da je obustavila finansiranje VRS, a izdate su i optužnice protiv 23 osobe osumnjičene za ratne zločine. To predstavlja stvarni napredak. S druge strane, Beograd nastavlja da igra igru na Kosovu, a tek bi trebalo da se angažuje oko glavnih optuženih za ratne zločine, pre svega oko Mladića. Što se tiče trećeg i četvrtog uslova - Beograd još nije ništa učinio i zbog toga ostaje na snazi suspenzija američke ekonomske pomoći Srbiji', rekao je senator Bajden. Đinđić: Nemam ništa sa zločinima

BEOGRAD - Ja ne mislim da imam nešto sa tim ratnim zločinima. Ni ja, ni moja vlada. Za razliku od hrvatske, bosanske i drugih vlada, koje su vlade kontinuiteta i koje su na jedan miran način nastavile posao prethodnih vlada, naša vlada je uz veliki rizik i hrabrost miliona naših građana napravila diskontinuitet na ovim prostorima i jedina je vlada u kojoj ne sede predstavnici bivšeg režima. Zato mislim da taj zahtev nije umesan - izjavio je juče premijer Srbije Zoran Đinđić odgovarajući na izlaganje senatora Bajdena.

Đinđić je istakao da Vlada Srbije 'čini ono što je realno moguće, svesna toga da to nije maksimum onoga što se može poželeti'.

- Smatram da su naše kolege iz američkog Senata i Kongresa realistični političari i da i u njihovoj zemlji postoje stvari koje bi mogle i mnogo bolje i mnogo brže, ali postoje ograničenja. Siguran sam da ćemo u razgovoru sa njima, kao i u svim ranijim slučajevima, doći do neke saglasnosti. Ma kako da je naše javno mnjenje usmereno na ovaj ili onaj način, za mene i za Vladu Srbije prijateljstvo i saradnja sa SAD je jedan od strateških prioriteta. I mi ćemo učiniti sve što je moguće da prepreke i nesporazume uklonimo. Ali, naravno, u okviru naših mogućnosti - rekao je Đinđić, napominjući da 'napredak koji postoji ne treba ugroziti nekim zahtevima koji, kada ih malo detaljnije razmotrite, kao taj o izvinjenju, ne počivaju baš na opravdanim razlozima'. B.K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.