Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica čeka referendum

Koštunica čeka referendum

Još nema dogovora stranaka vladajuće koalicije, Demokratske stranke i radikala oko termina vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora. Iako u DS nastoje da se dogovor o zajedničkim predsedničkim i parlamentarnim izborima postigne što je moguće pre, u Demokratskoj stranci Srbije taj dogovor odlažu posle referenduma o novom ustavu, saznaje 'Blic'.

- Za DSS referendum je prioritet, a za usvajanje ustava neophodno je da radikali u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kampanji pozovu svoje birače da glasaju 'za'. Zato još nema dogovora o predsedničkim izborima. Neophodno je, potom, doneti i ustavni zakon kojim će se regulisati sprovođenje ustava i odrediti datum izbora. Za usvajanje ustavnog zakona u Skupštini potrebna je dvotrećinska većina. Koštunici su i za to potrebni radikali, kojima predsednički i parlamentarni izbori u isto vreme ne odgovaraju zbog vrlo izvesne mogućnosti da dožive dupli poraz - kaže izvor 'Blica' blizak Vladi Srbije.

Vladajuća koalicija bi, teoretski, mogla dvotrećinsku većinu da obezbedi i bez radikala, uz podršku SPS i DS, ali je problem da li će i ostale poslanike ubediti u podršku. Tih nekoliko potrebnih glasova imaju i poslanici koji su ovih dana glasni u pozivu na bojkot referenduma.

DSS bez kandidata

- Takođe, u vladajućoj koaliciji nemaju pravog kandidata za predsedničke izbore i zato je Koštunica najbliži ideji da se prvo održe parlamentarni, pa potom predsednički izbori na kojima bi sadašnja vladajuća koalicija podržala Tadića kao kandidata. Ako bi istovremeno izašao i na predsedničke i na parlamentarne izbore, i podržao Tadića za predsednika, Koštunica rizikuje da DSS dobije manje glasova na parlamentarnim izborima - kaže naš izvor.

Demokratama je stalo da bude zajedničkih izbora zato što bi tako, uz vrlo izvesnu pobedu Tadića, podigli i nivo osvojenih glasova na parlamentarnim izborima. Dodatni problem je, ako izbori ne budu istovremeno, učešće Tadića u kampanji za parlamentarne izbore sa pozicije predsednika Srbije. Radikali bi to iskoristili za optužbe na Tadićev račun da zloupotrebljava funkciju.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je juče da će se o izborima u Srbiji razgovarati posle referenduma i da očekuje da se desi ono što je normalno i prirodno - izbori na svim nivoima.

- Za DS ustav je početak, posle toga dolaze izbori. Posle izbora, DS će biti na čelu nove vlade Srbije - rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

G17: kratki rokovi

U G17 plus smatraju da 'iz tehničkih razloga nije moguće održati parlamentarne i predsedničke izbore u istom danu'.

- U decembru treba održati parlamentarne izbore kako bi se što pre izabrala nova vlada, usvojio budžet i nastavio posao. Rokovi su prekratki da bi se održali i predsednički izbori - rekla je juče članica Predsedništva te stranke Snežana Plavšić-Stojanović. Ona je dodala da 'ne zna dokle se stiglo u razgovorima o utvrđivanju datuma izbora u Srbiji'.

Plavšić-Stojanović je ponovila da je G17 za zajedničkog kandidata demokratskog bloka na predsedničkim izborima.

Ljiljana Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.