Izvor: B92, 05.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Koncentraciona vlada ostaje prvi predlog

Beograd -- U ponedeljak, u danu u kojem treba da počnu pregovori o novoj Vladi Srbije, lider DSS Vojislav Koštunica ponovo je predložio formiranje koncetracione vlade, u koju bi ušli predstavnici svih izbornih lista koje se nalaze u parlamentu. Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je zemlja u krizi i da zato treba sve stranke da se okupe. Kao prvi razlog davanja prednosti vladi sa SRS i SPS, od opcije Vlade sa strankama demokratske orijentacije, Koštunica je naveo izradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novog ustava: "Potrebno je više od podrške u skupštini koju može da ima bilo koja većinska ili manjinska vlada, potreban je konsenzus, potreban je zbog toga da bi ustav trajao, potebno je zbog stabilnosti. Ustav unosi stabilnost u jedan poredak i to posebno ističem kada je reč o stavovima onih koji tvrde da izbori destabilizuju političku situaciju u zemlji. U osnovi pravnog poretka je ustav, kojeg nema." Koštunica je preneo da će pregovori početi danas, najpre sa G17 plus, i da će biti završeni u četvrtak, 8. januara, kako bi Glavni odbor stranke o rezultatima raspravljao na sednici krajem ove ili početkom sledeće nedelje.

Koštunica je odgovorio i na komentare da bio formiranje koncentracione vlade bila koalicija "4. oktobar", rekavši da se zaboravlja da su SRS i SPS osvojili miliona i tri stotine hiljada glasova: "Onda postavljam pitanje onima koji kažu da koncentraciona vlada najgore rešenje - koje je po njima najbolje rešenje? Odgovaram na to pitanje pitanjem - da li da se SRS ukine? Da li oni misle da to treba učiniti? Ili da se ukinu izbori? Onda se cela dilema oko toga ko s kim može ukida. Ovaj stav nije daleko od stava Međunarodne krizne grupe, koja se i ovom prilkom oglasila, da saopšti da je politička situacija pogoršana zbog rezultata izbora, tako da možemo da oučimo da naše tobožnje demokrate i njihovi prijatelji spolja i strani pokrovitelji, očigledno da imaju problem sa izborima i voljom naroda koja se ispoljava na tim izborima. Najzad, ova priča o koncentracionoj vladi kao o najgorem rešenju dolazi iz stranke koja je, rekao bih, mikroskopski nemerljiva, ali su zato njen uticaj i pretenzije neograničeni kad je reč o jagmi za vlašću. I ovoga puta ta stranka nije smela sama da izađe na izbore, tako da i ovi izbori, premda smo se ponadali da su raščistili političku scenu Srbije, to su uradili samo delimično u odnosu na političke stranke koje su irelevatne sa stanovišta volje birača u Srbiji."

Priča o 4. oktobru došla je iz Građanskog saveza Srbije, ali koncentracionu vladu su u međuvremenu odbile i SRS i SPO. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić ponovo je u ponedeljak odbio predlog za formiranje koncentracione vlade. "Ako je koncentraciona vlada jedini predlog Demokratske stranke Srbije, radikali u tome neće učestovati i onda ćemo imati nove izbore", izjavio je Nikolić agenciji Beta i dodao da radikale interesuje samo formiranje vlade sa DSS-om.

Predsednik SPO Vuk Drašković ocenio je da su razgovori o koncentracionoj vladi "gubljenje vremena" jer je "vodeća stranka u parlamentu", Srpska radikalna stranka, odbacila tu ideju. "Srpski pokret obnove i Nova Srbija nisu ni za manjinsku vladu jer bi to bila vlada inaćenja i svađa zbog sadašnjih odnosa Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke", rekao je Drašković i dodao da se "nameće" formiranje većinske vlade u kojoj bi bili predstavnici četiri demokratske grupacije.

Predsednik Glavnog odbora SPS Ivica Dačić ocenio je kao nerealan predlog DSS. Dačić je agenciji Beta rekao da su "socijalisti predlagali koncentracionu vladu posle ubistva premijera Zorana Đinđića, ali da sada ne postoji razlog da Srbija ulazi u vanredno stanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.