Kosovska policija čuva Gazimestan

Izvor: B92, 16.Mar.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija čuva Gazimestan

Gazimestan -- Kosovska policija preuzima čuvanje spomenika na Gazimestanu.Vlada Srbije kaže da je to pogrešna odluka Kfora.

Za nekoliko dana Kosovska policija preuzeće čuvanje spomenika na Gazimestanu kod Prištine od vojnika Kfora, što će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim institucijama. Na Gazimestanu je danas počela procedura predaje nadležnosti kosovskoj policiji.

Za nekoliko dana Kosovska policija preuzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuvanje spomenika na Gazimestanu kod Prištine od vojnika Kfora, što će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim institucijama. Na Gazimestanu je danas počela procedura predaje nadležnosti kosovskoj policiji.

Slovačkim vojnicima Kfora od danas su se u obezbeđivanju spomenika podignutom u čast palih srpskih boraca u Kosovskoj bici 1389. godine, pridružili i pripadnici Kosovske policije.

Zamenik komandanta Multinacionalne borbene grupe Centar, Irac Mik Doland, izjavio je da primopredaja obezbeđivanja Gazimestana još nije zvanična, već da će se to desiti za nekoliko dana.

"Kompletna današnja aktivnost koja se odvija na Gazimestanu povezana je sa inspekcijom lokacije radi ranije postignutog sporazuma o predaju nadležnosti čuvanja spomenika kosovskoj policiji. Kosovska policija se u zadnje dve nedelje upoznala sa okolinom spomenika i procedurama za njegovo obezbeđivanje”, objašnjava on.

Održavanje Gazimestana je između ostalog i u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, tj Gradskog zavoda koji radi pri upravi grada Prištine, izmeštenoj u Gračanici.

Direktor Gradskog zavoda Srđan Popović rekao je za B92 da toj službi nije stigla zvanična najava predaje nadležnosti kosovskoj policiji.

Popović kaže da gradski zavod nema moć da reaguje ili da spreči transfer ovlašćenja. Jedino što može je da obavesti ministarstvo za KiM u Vladi Srbije.

U reakciji Ministarstva se navodi da je odluka o povlačenju Kfora sa Gazimestana pogrešna i da stvara sumnju u iskrene namere da se trajno očuva i zaštiti ovaj spomenik.

Iz Ministarstva, navodi se u saopštenju, zahtevaju i apeluju na Kfor da nastavi da čuva preostale srpske svetinje na Kosovu, jer međunarodni vojnici predstavljaju legitimno međunarodno prisustvo na Kosovu.

U Ahtisarijevom planu piše da Kfor na Kosovu zadržava obezbeđivanje uglavnom najznačajnijih verskih spomenika Srpske pravoslavne crekve, među koje, međutim, ne spada, kako izgleda, i Gazimestan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovska policija će ubuduće obezbedjivati Gazimestan

Izvor: S media, 16.Mar.2010

Kfor je danas na Gazimestanu, nedaleko od Prištine, počeo postupak primopredaje obezbedjivanja tog spomenika kosovskoj policiji. ..Na Gazimestanu su sada slovački vojnici u sastavu Kfora, koji sa pripadnicima kosovske policije utvrdjuju činjenično stanje spomenika i njegove okoline...Zvanična...

Nastavak na S media...

Od jutros KPS čuva spomenik na Gazimestanu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Mar.2010

Jedinice KFOR su jutros Kosovskoj policijskoj službi (KPS) predale na čuvanje spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu, nedaleko od Prištine.

Nastavak na Vesti-online.com...

Kosovska policija brine o Gazimestanu

Izvor: RTS, 16.Mar.2010

Kfor predaje kosovskoj policiji obezbeđivanje Gazimestana. To će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim privremenim vlastima. Odluka pogrešna, poručuju iz Ministarstva za KiM...Zamenik komandanta Multinacionalne borbene grupe Centar Mik Doland izjavio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.