Kosovska policija brine o Gazimestanu

Izvor: RTS, 16.Mar.2010, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija brine o Gazimestanu

Kfor predaje kosovskoj policiji obezbeđivanje Gazimestana. To će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika poverava kosovskim privremenim vlastima. Odluka pogrešna, poručuju iz Ministarstva za KiM.

Zamenik komandanta Multinacionalne borbene grupe Centar Mik Doland izjavio je da će Kfor za nekoliko dana zvanično predati kosovskoj policiji obezbeđivanje Gazimestana.

To će biti prvi slučaj da se obezbeđivanje srpskih kulturnih spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poverava kosovskim privremenim vlastima. Do sada, štitili su ga spomenik su štitili slovački vojnici u sastvau Kfora.

Održavanje Gazimestana je između ostalog i u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, odnosno Gradskog zavoda koji radi pri upravi grada Prištine, izmeštenoj u Gračanici.

Direktor gradskog zavoda Srđan Popović rekao je da toj službi nije stigla zvanična najava predaje naedležnosti kosovskoj policiji.

"Mi smo za to čuli od naših službenika. Nikakav službeni dopis nismo dobili, niti imamo neku saradnju sa institucijama koje obezbeđuju spomenike niti sa kosovskim institucijama", rekao je Popović.

Popović kaže da Gradski zavod nema moć da reaguje ili da spreči transfer ovlašćenja, već da jedino može o tome da obavesti Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

U reakciji Ministarstva se navodi da je odluka o povlačenju Kfora sa Gazimestana pogrešna i da "stvara sumnju u iskrene namere da se trajno očuva i zaštiti ovaj spomenik".

"Niz vandalskih incidenata u kojima su srpski spomenici i svetinje uništavani i skrnavljeni od 1999. godine do danas, ne daje nikakve garancije da će ih Kosovska policijska služba zaštiti i sačuvati", ocenilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

"Zato zahtevamo, apelujemo i nadamo se da će Kfor nastaviti da obezbeđuje preostale srpske svetinje na Kosovu i još jednom preispitati svoju odluku o povlačenju sa Gazimestana", navedeno je u saopštenju Ministarstva Kosova i Metohije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.