Kosovo kao dokaz slabosti EU u UN

Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo kao dokaz slabosti EU u UN

Slučaj Kosova je najočitiji dokaz slabosti uticaja koji Evropska unija ima u UN, ocenio je Evropski savet za spoljne poslove u novoj analizi objavljenoj povodom početka zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

U izveštaju se analiziraju razlozi opadanja uticaja EU u UN, i to u svim njegovim telima - od Generalne skupštine do Saveta bezbednosti - i konstatuje da je do toga došlo i zbog rasta uticaja Rusije i Kine, ali i zbog sve većeg neslaganja između Zapada i muslimanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << država.

„Nijedna druga trenutna kriza u svetu nije tako očito dokazala ograničenja evropskog uticaja kao što je to učinilo Kosovo", ističe se u izveštaju briselskog instituta.

Glasanje o srpskoj inicijativi nakon 6. oktobra

Generalna skupština UN trebalo bi posle 6. oktobra da se izjasni o predlogu rezolucije Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali tačan datum još nije poznat, saznaje Tanjug.

Izvesno je, međutim, da se to neće dogoditi tokom generalne debate od 23. septembra do 1. oktobra, u kojoj učestvuju najviši predstavnici država članica, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić.

Pored jačanja Rusije i Kine, autori navode da je posebno problematičan gubitak uticaja EU na muslimanske zemlje.

„Dok je tokom balkanskih ratova postojao savez između Zapada i muslimanskih država u prilog Bošnjaka i kosovskih Albanaca, taj savez je sada nestao", ističe se u analizi i dodaje da u Organizaciji islamske konferencije (OIK) EU i Zapad mogu da računaju na samo tri države kao odlučne saveznike - Tursku, Bosnu i Hercegovinu i Avganistan. EU, smatraju autori, „gubi politički kredibilitet" na svetskoj sceni i u UN.

„EU je devedesetih godina imala podršku 72 odsto članica za pitanja ljudskih prava u Generalnoj skupštini UN, a sada je taj procenat pao na između 48 i 55 odsto", dok je Kina povećala svoju podršku sa ispod 50 odsto tokom devedesetih na 74 odsto prošle i ove godine. Sličan rast uticaja je doživela i Rusija, istakli su autori.

Među članovima institucije koja je napravila izveštaj su bivši izaslanik UN Marti Ahtisari, njegov zamenik Alber Roan, američki biznismen Džordž Soroš, ali i najbliži savetnici visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane i evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Predsednik Srbije lobira u Njujorku

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je juče u Njujork, gde će učestvovati na 63. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On u utorak, prvog dana generalne debate, treba da održi govor u Generalnoj skupštini, a u narednih šest dana će imati tridesetak sastanaka s državnicima sveta, između ostalih i s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Havijerom Solanom. S njima će, kako je najavljeno, razgovarati o inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.