Izvor: B92, 01.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo dobilo svoj carinski kod

Vašington -- Od danas Kosovo ima carinski kod "TARIK", koji će biti istaknut na svim dokumentima o uvozu i izvozu robe sa Kosova.

Kosovska integrisana tarifa je carinski sistem koji određuje registraciju i način delovanja u izvozu i uvozu. Taj kod važi za sve vrste roba, i to je u suštini kod koji klasifikuje i grupiše robe, koji daje dodatne kodove i određuje visinu taksi koja se plaća za tu robu.

Peter Vanderštreten, savetnik za tarife u UNMIK-ovoj carini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra početak primene carinskog koda Kosova istorijskim momentom. Ovaj projekat je pod nadzorom UNMIK carine i finansiran je od Evropske komisije. Zasniva se na međunarodnom sistemu tarifa u Usaglašenom sistemu Međunarodne organizacije carina i na kombinovanoj nomenklaturi Evropske unije.

Kosovo dobija uslovnu nezavisnost?

Američki balkanolog Vens Serčak izjavio je da je međunarodna zajednica već rešila da Kosovo dobije tzv. uslovnu nezavisnost. "Mislim da faktor koji u ovom trenutku najviše ugrožava i destabilizuje Kosovo jeste neizvesnost u pogledu njegove budućnosti. Nijedna od strana na Kosovu ne zna šta da očekuje", rekao je saradnik Instituta Amerikan Enterprajz iz Vašingtona "Glasu Amerike".

"Sada je izuzetno važno da međunarodna zajednica jasno predoči kakvo je konačno rešenje moguće i svim stranama saopšti kakve korake treba da preduzmu da bi se došlo do tog rešenja", rekao je Serčak. Konstatujući da je već uveliko došlo do velikog zaokreta u politici međunatrodne zajednice prema Kosovu i da je pristup "standardi pre statusa" postao neodrživ, Serčak je rekao da je on zamenjen politikom "standardi sa statusom".

On smatra da bi bilo mnogo bolje da zvaničnici SAD jasno predoče šta očekuju, jer obe strane zloupotrebljavaju to što je američki stav naizgled neodređen. "Ako biste upitali zvaničnike Stejt dipartmenta šta je cilj, oni bi vam verovatno na kraju rekli da očekuju 'uslovnu nezavisnost' koja bi bila postupno ostvarivana, zatim poseban status za srpske verske i kulturne spomenike kako se razaranje kao marta 2004. ne bi ponovilo, i da rešenje naiđe na odobravanje u Srbiji i susednim državama", zaključio je američki balkanolog, koji je nedavno na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića posetio Kosovo i Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.