Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Razgovori i eksplozije

Lucern, Beograd, Priština, Gračanica -- U Lucernu se održava dvodnevni skup o Kosovu.

U švajcarskom gradu Lucernu političari sa Zapadnog Balkana i međunarodni zvaničnici razgovaraju o pripremama za rešavanje konačnog statusa Kosova. Na skupu "Kosovo i region se spremaju za promene" razmatraju se međuetnički odnosi, mogućnosti za direktan dijalog Beograda i Prištine i uticaj novog statusa na regionalnu bezbednost. Okrugli sto se održava iza zatvorenih vrata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministar Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, koji učestvuje na skupu, ponovio je raniji stav Vlade Srbije da se razgovori o budućem statusu Kosova i Metohije moraju kretati u okviru "više od autonomije, manje od nezavisnosti". "Moj stav u diskusiji bio je da rešenje kosovskog problema isključivo treba tražiti u razgovoru Beograda i Prištine i da bi taj razgovor za rezultat trebalo da ima kompromis, koji bi se kretao u okviru političkog okvira čije su granice principi 'više od autonomije, manje od nezavisnosti'", rekao je Lončar Beti.

Lončar kaže da bi prvi korak u razgovorima trebalo da bude dokument o decentralizaciji vlasti na Kosovu, zbog toga što je decentralizacija način zaštite svih građana koji tamo žive, a samim tim i srpskog stanovništva. Razgovore o decentralizaciji, dodaje on, trebalo bi odvojiti od razgovora o ulasku predstavnika Srba u kosovske institucije, između ostalog i zbog toga što je sporna reprezentativnost političkih predstavnika srpske zajednice. Prema njegovim rečima, razgovori u Lucernu su bili neformalne prirode i prilika da se na slobodniji način razmene mišljenja i tako pripremi teren za razgovore na institucionalnom nivou.

Čelnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da su se i srpska i albanska strana na skupu čvrsto držale svojih stavova. "Albanci su čvrsto zagovarali nezavisnost i objašnjavali zašto je to jedino rešenje, a mi smo jasno govorili zašto je to neprihvatljivo i da Srbi nezavisnost nikada i ni pod kakvim uslovima neće prihvatiti", rekao je Ivanović za Betu. On kaže da mora biti traženo kompromisno rešenje u okviru međunarodnog prava i međunarodno priznatih dokumenata.

Savetnik premijera Srbije Miša Đurković izjavio je da je na skupu albanska strana još jednom ispoljila nepostojanje volje da se dođe do napretka u pokretanju dijaloga Beograd-Priština. "Ono što je zaista loše jeste njihovo izbegavanje da do dijaloga dođe. Loše je i to što se nikako ne napreduje u početku procesa decentralizacije, što je ključno za čitav politički proces u Pokrajini. Naša delegacija je insistirala na stavu da bi svaka promena granica predstavljala opasnost za regionalnu stabilnost", kaže on.

Ministar u Vladi Kosova za životnu sredinu Adrian Đini rekao je da su se albanski učesnici skupa založili za demokratsko i nezavisno Kosovo koje će biti deo evroatlantskih integracija. Đini je rekao da su albanski učesnici naglasili da Kosovo treba da bude nezavisna i suverena država, u stanju da pripadnicima svih nacionalnih zajednica, posebno manjinama, obezbede sva ljudska, nacionalna i građanska prava.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović kaže da konferencija nije donela napredak i da je završena bez zaključaka. "Predstavnici SNV-a su ukazali na potrebu poštovanja rezolucije 1244, posebno stava o suverenosti Srbije na Kosovu. Založili smo se za suštinsku decentralizaciju vlasti na Kosovu jer bi decentralizacija trasirala put ka dijalogu, a njeni pozitivni rezultati dali osnov za razgovore o učešću Srba u institucijama. Stekao se utisak da albanski prestavnici ne žele dijalog, osim o tehničkim pitanjima, da ne žele suštinsku, već decentralizaciju kroz pilot-projekte s dve srpske opštine, koji u suštini ne znače ništa. Zastupali su isključive stavove o nezavisnosti, a mi smo jasno rekli da niko od Srba ne može to da prihvati", kaže Ivanović.

U Lucernu su i savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić, savetnik predsednika Srbije Damjan Krnjević, gradonačelnik Preševa Riza Haljimi, poslanik Skupštine Crne Gore Ferhat Dinoša i ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović, predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, ministar u Vladi kosova za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri, savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni i lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Eksplozije u Prištini

Tri eksplozije potresle su centar Prištine sinoć oko 21.20, blizu sedišta UNMIK-a i u dvorištu zgrade OEBS-a. Nije bilo povređenih, a zvaničnici UNMIK-a jutros su saopštili da je situacija u Prištini mirna i da se vodi intenzivna potraga za počiniocima. Kako se navodi, jedna od eksplozija prouzrokovala je oštećenja tri vozila Ujedinjenih nacija u sedištu UN, druga je izazvala oštećenja na zgradi tržnog centra nasuprot zgrade OEBS-a, a treća manju štetu na zgradi Vlade Kosova.

Predstavnici UNMIK-a i Kosovske policije za sada nemaju osumnjičene za eksplozije, a portparol Kosovske policijske sluzbe Refki Morina navodi da se još nije poznato ni koja je vrsta eksplozivnih naprava korišćena. "U ranim jutarnjim satima sve ulice su puštene za saobracaj. U međuvremenu su jedinice KFOR-a, UNMIK-policije i KPS-a izvršile uviđaj i sada je u toku ekspertiza. Kasnije cemo sigurno imati i informaciju o kojoj vrsti eksplozivne naprave je reč", kaže on.

Napad je osudio i šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. "Takvim radnjama, za koje znam da nemaju podršku naroda Kosova, neće biti dozvoljeno da naruše demokratski proces. Nasilje nas neće odvratiti od odlučnosti da podržimo privremene institucije i građane u naporima da izgrade mirno, demokratsko i multietničko Kosovo", rekao je Petersen, prenosi FoNet.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Verner Vnent, rekao je da je dobro to što niko nije povređen, ali da takvim aktima ne može biti odlučivano o budućnosti Kosova. "Zabrinjava činjenica da se u centru Prištine mogu desiti takve koordinisane eksplozijie i to je razlog više za nas da ljude ubedimo da se o budućnosti Kosova može odlučivati samo političkim putem", kaže on.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova osudio je podmetanje eksplozivnih naprava i ocenio da je cilj takvih akcija da destabilizuju Kosovo. "Takve akcije su uperene direktno protiv međunarodnih i lokalnih institucija i života naših građana", rekao je Rugova.

Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je da su eksplozije veoma zabrinjavajuć događaj u vrlo osetljivom trenutku za Kosovo. "Reč je o organizovanoj aktivnosti čiji je cilj da naškodi Kosovu. To dodatno uvećava našu zabrinutost", naveo je Kosumi u prvoj reakciji na napade.

Napade su osudili i Vlada Kosova i Kancelarija SAD u Prištini.

Ljajić: Odgovornost međunarodne zajednice

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da međunarodna zajednica, iako to niko neće da prizna, snosi svu odgovornost za stanje na Kosovu, koje je više nego loše, i da nijedan standard praktično nije ispunjen. Prema rečima Ljajića, to niko neće da prizna jer to podrazumeva odgovornost, a ako neko prizna da je stanje loše, onda to znači da treba preduzeti određene mere, za šta u ovom trenutku ne postoji spremnost u međunarodnoj zajednici.

Ljajić je najavio skori susret s predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ocenu standarda na Kosovu Kaiem Eideom, kom će otvoreno reći da stanje na Kosovu ne može biti fingirano i rečeno da su standardi ispunjeni da bi bila zadovoljena forma. On je najavio i da će na jesen početi pregovori o Kosovu, ukazujući na to da više nije reč o konačnom, već o budućem statusu Kosova. "Ako se Srbi i Albanci ne dogovore neko rešenje moraće da ponudi međunarodna zajednica, ali je najvažnije da rešenje ne sme da bude nametnuto, ni jednostrano, već rezultat kompromisa, što bi garantovalo dugoročnu političku stabilnost", kaže Ljajić.

O standardima i u Gračanici i Visokim Dečanima

O ispunjenosti standarda na Kosovu juče je s kosovskim Srbima u Gračanici razgovarao Kai Eide. Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, koji je učestvovao na sastanku, kaže da je razgovor sa Eideom bio veoma koristan i otvoren. "Izneli smo sve argumente koji ukazuju na to da je Kosovo daleko od ispunjenja standarda, da mora biti analizirana čitava situacija, pogotovo bezbednosno stanje, i pitanje povratka. Dosta smo diskutovali i o privatizaciji na Kosovu i o prodaji srpskih imanja, što, u suštini, ruši čitavu strategiju i međunarodne zajednice i naše države, jer dok se razgovara o toj globalnoj strategiji na terenu se ruše temelji tog multietničkog života", kaže Trajković.

Među predstavnicima kosovskih Srba postoje različita gledišta o učešću Srba u privremenim institucijama Kosova, ali je po rečima Trajkovića najgore ne biti nigde. On smatra da bi trebalo doneti odluku o učešću i videti kako dalje jer ne učestvovati u institucijama i nemati odgovor kako dalje je najveća šteta.

Kai Eide danas je u manastiru Visoki Dečani razgovarao sa episkopom Teodosijem i protosinđelom Savom o problemima s kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji. Kako se navodi u saopštenju manastira, tema razgovora je bila obnova pravoslavnih svetinja i njihova dugoročna zaštita u uslovima postojeće bezbednosne situacije. Dodaje se da je vladika Teodosije rekao da su povratak raseljenih i sloboda kretanja ključni faktori koji pokazuju stvarnu situaciju na Kosovu.

Drašković: Različiti stavovi

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković kaže da on i Vlada Srbije imaju različite stavove o Kosovu. "Ja smatram da tamošnji Srbi treba da uđu u pokrajinske institucije. Moramo ući u institucije sistema, u sve radne grupe, u parlament Kosova, jer ja ne mogu da zamislim kako se može dobiti utakmica ako je pravilo da se ona ne igra", rekao je Drašković za TV BK, prenosi Beta.

"Time možda neće biti rešeno sve ili će biti rešeno vrlo malo, ali će u suprotnom događati ono s čim se ja suočavam na međunarodnoj sceni. Albanska priča je da su oni apsolutno otvoreni za dijalog i dostizanje demokratskih standarda, ali da nemaju s kim da se dogovaraju", rekao je Drašković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.