Izvor: B92, 25.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Ima li zloupotreba novca?

Beograd -- Uprkos tvrdnjama Ministarstva za Kosovo i Metohiju da kontroliše potrošnju budžetskih sredstava u Pokrajini, sumnja se da i dalje ima finansijskih zloupotreba.

Slučaj savetnika bivšeg ministra za Kosovo Milorada Todorovića, osumnjičenog da je proneverio skoro million i po dinara iz budžeta, prvo je hapšenje posle višegodišnjih priča da se novac koji država šalje na Kosovo troši bez kontrole. U proveru se upustila nova postava Ministarstva za Kosovo, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da se sada zna kako se troši svaka para.

Prema raspoloživim informacijama, država godišnje za Kosovo izdvaja 40 milijardi dinara, a direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže da je prostor za zloupotrebe ogroman, pre svega zbog činjenice da na Kosovu funkcionišu paralelne institucije.

Funkcioner DSS-a Dušan Proroković, koji je u prethodnoj vladi bio državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, za B92 kaže da to ministarstvo nije bilo nadležno da proverava kako se troše pare iz budžeta koje idu na Kosovo, ali ipak navodi da je nekih sumnji bilo.

"Ono što se najčešće spominje u javnosti jeste isplata tih duplih ličnih dohodaka i postojanje sumnji da jedno te isto lice podiže tu duplu platu na tri ili četiri radna mesta”, kaže Proroković.

"Koliko mi je poznato, i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete je vršilo stalne kontrole da li je dolazilo do nekih zloupotreba ili ne, to jednostavno nije bio posao Ministarstva za Kosovo i Metohiju”, kaže on.

Kad god se priča o zloupotrebama novca koji država Srbija izdvaja za srpske institucije na Kosovu, uglavnom se kao najkorumpiranija pominje bolnica u severnom delu Kosovske Mitrovice, mada to niko nikada nije dokazao.

Generalni direktor te bolnice Marko Jakšić, takođe funkcioner DSS-a, za B92 tvrdi da svako ko sumnja može da krene u proveru.

"Najlakša je stvar na neki način optužiti nekog. U svakom slučaju, sve je podložno nekoj proveri. Da vas podsetim da je negde 2003. godine Nebojša Čović u više navrata, zbog istih priča, slao inspektore i inspekcije i nikada za celo to vreme ništa nelegalno nisu mogli da pronađu”, tvrdi Jakšić.

Ipak, prostora za malverzacije i te kako ima. Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković rekla je za B92 da je prostor za zloupotrebe na Kosovu ogroman jer tamo paralelno funkcionišu dva sistema - srpski i albanski.

"Za isti aparat, recimo, koji kupuje zdravstvena institucija, ona dobija novac od Prištine, isti račun prikazuje i državi, a novac se, u međuvremenu, gubi da čovek ne zna gde on, u stvari, nestaje. Zaista je poprilično kriminala u tom dvojnom sistemu. Izazovi su takvi, a ljudi su slabi za novac”, objašnjava ona.

Slanje novca na Kosovo u vreme Vlade Vojislava Koštunice tek sada se našlo na proveri nove postave Ministarstva za Kosovo.

Državni sekretar u tom ministarstvu Oliver Ivanović za B92 tvrdi da se sada pouzdano zna kako se novac troši.

"Iz svakog ministarstva sad svako zna u paru gde novac ide. Nije baš bilo mnogo sinhronizacije u prethodnoj vladi i mi sad pokušavamo da tu anomaliju otklonimo. Trebaće nam malo vremena i pre nego što napravimo neku promenu, moraćemo pažljivo izanalizirati ovo što zovemo 'dosadašnji način rada'”, kaže Ivanović.

Najveći deo novca koji država izdvaja za Kosovo troši se za plate u zdravstvu, školstvu i lokalnoj samoupravi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.