Korak po korak do 16. poglavlja

Izvor: Večernje novosti, 10.Dec.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak po korak do 16. poglavlja

Danas u Briselu međuvladina konferencija. Joksimović: Zaslužili smo više BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI" NA međuvladinoj konferenciji koja će danas biti održana u Briselu, Srbija će otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja, 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku i 18, vezano za statistiku. Delegaciju će predvoditi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Sa evropske strane, učestvovaće Karin Knajsl, šefica diplomatije Austrije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zemlje predsedavajuće EU, kao i komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han. U najavi otvaranja, ministarka Joksimović je istakla da se radi o dva veoma važna poglavlja u podršci započetim reformama. - Mislim da smo zaslužili više, ali EU trenutno ne drži politiku proširenja visoko na svojoj listi prioriteta - izjavila je Joksimovićeva. Srbija je bila spremna za otvaranje mnogo više oblasti, ali je evropska administracija odlučila da je ovo "dovoljna mera". - Zemlje članice ne žele da žure, u iščekivanju najavljene unutrašnje reforme EU - otkriva za "Novosti" dobro obavešteni izvor koji prati raspravu na sastancima Radne grupe za proširenje. Među onim poglavljima koja su bila već viđena za otvaranje je pre svih oblast 9, koja se odnosi na finansijske usluge, ali razumevanja nije bilo, pre svega među najjačim članicama. Takođe, u fiokama kancelarija u zgradi "Justus Lipsijus" stoje već pripremljene pregovaračke pozicije Srbije za poglavlja 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (sloboda kretanja kapitala), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže). PROČITAJTE I: Otvaranje dva poglavlja, Joksimović predvodi delegaciju Srbija će od danas imati otvorenih 16, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. MEMORANDUM MINISTARKA Jadranka Joksimović će sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, potpisati Memorandum o razumevanju i tehničkoj ekspertskoj pomoći ove zemlje Srbiji na putu ka EU.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Znakovi pored EU puta

Izvor: Danas, 10.Dec.2018

Srbija će danas na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima sa EU - Poglavlje 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku, i Poglavlje 18 - statistika. Članak Znakovi pored EU puta se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

MEĐUVLADINA KONFERENCIJA U BRISELU: Otvorena još dva poglavlja, u fokusu i takse na srpsku robu

Izvor: Večernje novosti, 11.Dec.2018, 00:27

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila da evropski partneri mogu da budu uvereni da u Srbiji imaju ozbiljnog sagovornik MOŽDA smo očekivali i malo više. Imali smo značajne rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Ali nismo nezadovoljni. Ovo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.