Izvor: B92, 01.Jul.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin: Važno mišljenje MSP-a

Kosovska Mitrovica -- Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin ocenio je da će mišljenje MSP-a u Hagu uticati na situaciju oko Kosova i nada se da će mišljenje suda omogućiti pregovore.

Konuzin je kazao da od MSP, pre svega, očekuje da se njegovo savetodavno mišljenje po pitanju kosovske nezavisnosti neće zasnivati na "političkoj svrsishodnosti".

Ruski diplomata je u izjavi nedeljniku "Jedinstvo" podsetio da je jedan od baznih principa međunarodnog prava poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

"Mišljenje tako ugledne institucije kao što je MSP, svakako će uticati na situaciju oko Kosova i Metohije, i nadamo se, omogućiti uspostavljanje pregovora o statusu pokrajine i pronalaženje prihvatljivog za sve, kompromisnog rešnja, čemu teži srpsko rukovodstvo", rekao je Konuzin.

On je ocenio da priznavanje nezavisnosti Kosova, koja je bila proglašena na jednostran način, ni iz daleka ne protiče u onim razmerama, na koje su računali u Prištini, kao i u prestonicama nekih zapadnih država.

Većina zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, rekao je Konuzin, dodajući da su neke zemlje odlučile da sačekaju odluku MSP da bi definisale svoj dalji stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.