Konsenzus preduslov za članstvo u EU

Izvor: Politika, Fonet, 22.Jul.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsenzus preduslov za članstvo u EU

Komesar za proširenje EU Oli Ren Boravio je juče u Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem sa kojima je razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije. Ren je izjavio za Fonet da su postojeća široka podrška i konsenzus u Srbiji o evropskim integracijama preduslov za članstvo u EU.

On je istakao da sve članice EU podržavaju evropsku perspektivu Srbije, sa članstvom u Uniji kao krajnjim ciljem, kada Beograd ispuni sve uslove. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

–Potpisali smo sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Kada među članicama EU bude bio ostvaren konsenzus, taj sporazum može stupiti na snagu, objasnio je Ren.

Prema njegovim rečima, ključni uslov je saradnja Beograda sa Haškim sudom.

Konstatujući da je Srbija dokazala da može da sprovede korenite reforme, Ren je izrazio uverenje da će Beograd do jeseni ispuniti preostale uslove za liberalizaciju viznog režima kako bi u januaru odluka o ukidanju viza mogla da stupi na snagu.

Prema Renovim rečima, Kosovo takođe ima evropsku perspektivu, kao deo zapadnog Balkana, a od Evropske komisije je zatraženo da se angažuje na evropskoj budućnosti i političkom i ekonomskom razvoju Kosova.

[objavljeno: 23/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.