Ren: Evropska perspektiva za Srbiju

Izvor: B92, Beta, 23.Jul.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Evropska perspektiva za Srbiju

Beograd -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Beogradu da EU potpuno podržava evropsku budućnost Srbije, ali da Srbija mora da ispuni preostale uslove.

Ren je juče boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem. Na kraju svog mandata u Briselu, Ren je preneo spremnost Evropske unije da ukine vize od 1. januara 2010. godine i podržao nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskih integracija Srbije.

Ren je naveo da će EU nastaviti ekonomski da podržava Srbiju, ali da od nje zavisi brzina puta ka porodici evropskih naroda.

"Sve zemlje članice EU posvećene su evropskoj budućnosti Srbije i to je ultimativni cilj Evropske komisije, koji će biti realizovan onog trenutka kada Srbija ispuni sve neophodne uslove. Mi smo potpisali prelazni sporazum i postoji konsenzus između zemalja članica da se on u potpunosti primeni. Ali osnovni uslov ostaje saradnja s Međunarodnim sudom u Hagu. Neophodno je ubediti sve zemlje članice da Srbija u potpunosti sarađuje s tim sudom", rekao je Ren.

On je posebno zadovoljan zbog najavljene vizne liberalizacije za građane Srbije.

Ren veruje da ne postoje prepreke koje bi onemogućile da Srbija do jeseni ispuni i preostale uslove iz takozvane mape puta.

Ipak, ostaje predlog da vizne olakšice neće važiti za građane Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu.

"Kosovo ima evropsku budućnost kao deo regiona zapadnog Balkana. Savet ministara je na samitu lidera EU zatražio od komisije da radi na takvoj evropskoj budućnosti, a u okviru toga na političkom i ekonomskom razvoju Kosova. Na jesen ćemo predstaviti studiju o tome kako najbolje pomoći evropsku budućnost Kosova, uključujući ekonomske i trgovinske odnose, direktne kontakte između ljudi, ali i druge važne aspekte", kaže Ren.

Nakon razgovora s Olijem Renom, predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da je najvažniji strateški cilj spoljne politike Srbije – nastavak evropskih integracija.

U tom smislu, on je ukazao na značaj najavljene vizne liberalizacije za građane Srbije, ali i rekao da žali što se ona odvija bez Kosova.

"Kosovo je pod rezolucijom 1244 i nadležnost ima međunarodna zajednica, a ne srpska policija i administracija. Pregovori i razgovori između EU i Srbije vođeni su s predstavnicima institucija u Beogradu, ali nije bilo moguće voditi ih s predstavnicima Kfora, Unmika i Euleksa", kaže Tadić.

Zvaničnici Srbije želeli su na poseban način da se zahvale Oliju Renu na pomoći koju je pružio Srbiji na putu evropskih integracija, pa su mu poklonili uzorak novog, biometrijskog pasoša Srbije.

Pored imena Oli Ren, u rubirici državljanstvo, piše srpsko, a kao mesto prebivališta navodena je - opština Voždovac.

Oli Ren se raspitivao ko je na vlasti u Voždovcu, pa kada mu je objašnjeno, rekao je da i "u toj oblasti moramo nešto da poradimo".

Prethodno, Oli Ren se sastao premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem. Sastanku su prisustvovali i ministri Ivica Dačić, Božidar Đelić, Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Nakon Beograda, Oli Ren je došao u Podgoricu, u četvrtak odlazi u Skoplje, a potom i u Sarajevo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oli Ren u poseti Srbiji

Izvor: Southeast European Times, 22.Jul.2009, 21:55

22/07/2009..BEOGRAD, Srbija -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren u poseti je Srbiji u sredu (21. jula), gde sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem razgovara o evropskim integracijama. Srbija je prva Renova stanica na turneji u okviru koje će posetiti Crnu Goru, Makedoniju...

Nastavak na Southeast European Times...

Razgovori Borisa Tadića i Olija Rena

Izvor: BBC na srpskom, 22.Jul.2009

Evropski komesar za proširenje Oli Ren u Beogradu rekao da EU podržava nastojanja Srbije da postane članica evropskog bloka a u Podgorici premijeru Đukanoviću uručio Upitnik Evropske komisije

Nastavak na BBC na srpskom...

Brisel privržen evropskoj perspektivi Srbije

Izvor: NaDlanu.com, 23.Jul.2009

BEOGRAD, 22. jula 2009. (Beta) - Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je u sredu u Beogradu da je Evropska komisija privržena evropskoj perspektivi Srbije, ali da je važno da Srbija završi saradnju sa Haškim sudom i nastavi regionalnu saradnju. Posle razgovora sa predsednikom

Nastavak na NaDlanu.com...

Oli Ren dobio srpski pasoš!

Izvor: Kurir, 23.Jul.2009

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Oli Ren, nakon sastanka s predsednikom Borisom Tadićem, izjavio je da je vizna liberalizacija, do koje će doći početkom naredne godine, najbolji znak „svetle evropske budućnosti Srbije“. - Ostalo je još nekoliko koraka koje Srbija treba da pređe kako...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.