Ren zadovoljan reformama u  Makedoniji

Izvor: S media, 23.Jul.2009, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren zadovoljan reformama u Makedoniji

"Makedonija ima još dva meseca da završi preostale obaveze u vezi sa kriterijumima za utvrdjivanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU, a EK će biti realna u ocenjivanju postignutog napretka u izveštaju u oktobru", izjavio evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Posle susreta s premijerom Nikolom Gruveskim, Ren je rekao da je "impresioniran kvalitetom reformi koje su bile neophodne za dobijanje vizne liberalizacije" i da time lista sa uslovima postaje sve kraća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"EU će igrati fer i neće pomeštati ciljeve u vezi sa reformama", obećao je Ren, dodajući da je Unija posebno zadovoljna usvajanjem zakona za Parlament i promene u zakonima za državnu administraciju i finansiranja političkih stranaka.

Ren je komentarisao i makedonsko-grčki spor u vezi ustavnog imena, apelujući da se to što brže završi.

Uprkos tome da, kako je rekao, to nije povezano s mogućnošću za početak pregovora za članstvu u Uniji, procedura za početak takvih pregovora, ipak, nalaže saglasnot svih zemalja članica EU.

Makedonski premijer rekao je da sada sledi period reformi u pravosudju, državnoj administraciji, primeni Okvirnog sporazuma i ostalih zakona koji su deo kriterijuma EU.

On je naglasio da će vlada učiniti sve da Makedonija uspe u procesu evrointegracija, jer to će doprineti kvalitetnijem životu gradjana.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren boravi u jednodnevnoj poseti Makedoniji gde razgovara s državnim rukovodstvom o napretku zemlje u ispunjavanje reformi koje proizlaze iz osam kriterijuma, koje Makedonija mora da ispuni da bi postala deo EU.

Na početku posete, Rena je primio predsednik Makedonije Djordej Ivanov, a posle toga je razgovarao s premijerom Nikolom Gruevskim i imao prošireni sastanak sa svim ministrima uključenim u proces evrointegracija.

Do kraja posete, Ren će se sresti i s predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim i članovima Nacionalnog saveta za evointegracije.

Predstavnik EK u Makedoniji Ervan Fuere izjavio je, pre posete, da Ren u Skoplje nosi dve poruke.

Jedna je da je odluka za viznu liberalizaciju jedan vid poruka da Makedonija zato što je ispunila sve kriterijume može očekivati nagradu i druga da će EK preporučiti odredjivanje datuma za početak pregovora za članstvo, kada utvrdi da ima napretka u ispunjavanju osam kriterijuma izuručeni prošle godine.

Poseta Rena Makedoniji je u okviru turneje kroz Zapadni Balkan. Juče je bio u Beogradu i Podgorici, a danas, posle Skoplja, odlazi u Sarajevo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.