Kongres SAD doneo rezoluciju kojom se „priznaje i osuđuje genocid Otomanske imperije nad Jermenima“

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres SAD doneo rezoluciju kojom se „priznaje i osuđuje genocid Otomanske imperije nad Jermenima“

Predstavnički dom Kongresa SAD doneo je rezoluciju kojom zvanično "priznaje i osuđuje genocid Otomanske imperije nad Jermenima". Masovna ubistva Jermena dogodila su se između 1915. i 1923. godine. Predlagači rezolucije, naveli su da je reč o neophodnom, ali zakacnelom koraku administracije koja bi trebalo da pruži pravdu Jermenima. Rezoluciju je predložio Adam Šif, potpredsednik jermenskog kokusa. Mera dolazi u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime će se dodatno zategnuti odnosi. Prema saopštenju pres službe, 405 je glasalo za usvajanje dokumenta, a 11 protiv. Nakon ove odluke, američki ambasador u Ankari Dejvid Saterfild je pozvan u ministarstvo spoljnih poslova Turske.
#BREAKING Turkey summons US ambassador in Ankara over US resolution on Armenian claims
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 30, 2019 Turska je oštro kritikovala ovaj korak, a ministar spoljnih poslova zemlje Mevlut Čavušoglu je odluku nazvao "osvetom Vašingtona" za tursku vojnu operaciju "Mirno proleće" protiv kurdskih snaga u Siriji.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.