Amerika: Priznat genocid nad Jermenima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika: Priznat genocid nad Jermenima

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak rezoluciju kojom su masovna ubijanja Jermena u Osmanskom carstvu od 1915. do 1923. godine, godine proglašena genocidom, javlja Rojters.

Genocid nad Jermenima su već priznali parlamenti brojnih država u svetu, uključujući francuski, nemački, italijanski, ruski i kanadski.

Predstavnički dom Kogresa SAD, u kome demokrate imaju većinu, odluku je usvojio sa 415 glasova za i 11 protiv rezolucije, u kojoj se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi da će američka politika "odbaciti sve napore za povezivanjem američke vlade s naporima za negiranje postojanja jermenskog genocida ili genocida uopšte", kao i da će "ohrabriti obrazovanje i javno razumevanje" genocida počinjenog nad Jermenima.

Upravo Turska odlučno negira da je reč o genocidu nad Jermenima, a ministarstvo spoljnih poslova Turske odbacilo je rezoluciju Predstsvničkog doma.

U saopštenju iz Ankare navodi se kako je rezolucija "očigledno izrađena i objavljena za unutrašnju upotrebu te je lišena bilo kakve istorijske ili pravne osnove", prenela je agencija Anadolija.

Turska rezoluciju smatra "političkim korakom bez značenja" i "osvetom" Ankari zbog vojne operacije koju je Turska pre dve sedmice pokrenula protiv sirijskih Kurda.

Ranije je američki Kongres u usvajanju takve rezolucije, blokirala zabrinutost da bi to moglo dodatno zakomplikovati odnos sa Turskom kao važnim saveznikom u NATO.

Klima u Kongresu se, prema oceni zapadnih agencija, promenila nakon što je Turska kupila ruski protivraketni sistem S-300 i pokrenula ofanzivu protiv Kurda u Siriji.

Ubrzo nakon usvajanja rezolucije, poslanici Predstavničkog doma su uverljivom većinom - sa 403 glasa za i 16 protiv - podržali i usvajanje sankcija Turskoj zbog vojnih akcija na severu Sirije.

Odredbom se poziva na zamrzavanje imovine visokih turskih zvaničnika u SAD i zabranu prodaje oružja Turskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kongres priznao genocid Turske nad Jermenima, Ankara pozvala ambasadora SAD

Izvor: VOA, 30.Okt.2019

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je u sredu ambasadora Sjedinjenih Država u toj zemlji i uručilo mu protest zbog rezolucije o priznavanju genocida nad Jermenima, koju je dan ranije izglasao Predstavnički dom Kongresa SAD. Tursko ministarstvo poručilo je da odbacuje tu neobavezujuću...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.