Komesar za proširenje EU danas u Beogradu

Izvor: S media, 17.Mar.2010, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar za proširenje EU danas u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Štefan File izrazio je danas u Beogradu podršku Evropske komisije procesu evropskih integracija Srbije.

File je posle sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem novinarima rekao da je razgovarano o potrebi da se održi pozitivan zamajac u evrointegracijama Srbije ostvaren krajem prošle godine, a kao drugi stratški cilj naveo je ulaženje u novu fazu evrointegracija ove godine.

"Mnogo je zadataka i izazova na putu u EU, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ako je Srbija zaista rešena da pristupi EU, ja sam uverio predsednika Vlade da je Evropska komisija zaista rešena da u tome pomogne", rekao je File.

Cvetković je kazao da je razgovarano i o pronalaženju tehničkog rešenja da Kosovo kao statusno neutralno učestvuje na medjunarodnim skupovima.

Premijer Srbije je rekao da je Srbija potvrdila da nastavlja intezivne reforme i saradnju s Haškim tribunalom tako da očekuje da u junu počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da se se do kraja godine ili početka sledeće završe poslovi oko upitnika Evropske komisije.

Što pre o kanditaturi Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje, u razgovoru sa evropskim

komesarom za proširenje Štefanom Fileom, da će kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) biti prosleđena Evropskoj komisiji što je pre moguće i da će uskoro početi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić je sa Fileom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, saradnji sa Haškim tribunalom i borbi protiv organizovanog kriminala, saopštila je Pres služba

predsednika Srbije.

Tadić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i da u državi postoje snažna politička volja i značajni administrativni kapaciteti da se

ispune neophodni uslovi za učlanjenje u EU.

U saopštenju se navodi da je Tadić sagovorniku preneo da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i čini sve što je u njenoj moći kako bi locirala i tom sudu izručila preostala dva optuženika.

Tadić je naglasio da je Srbija odlučna da sa ostalim državama razvija intenzivnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, podsećajući da je Srbija nedavno na

tom polju ostvarila više značajnih uspeha, dodaje se u saopštenju.



Komesar za proširenje EU danas u Beogradu


Evropski komesar za proširenje Štefan File boraviće danas u poseti Srbiji, tokom koje će sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarati o daljim koracima Srbije u procesu evrointegracija i drugim pitanjima.

Kako je saopšteno iz Evropske komisije, File će, tokom prve posete Beogradu, razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i potpredsednikom Vlade Božidarom Djelićem.

Predvidjeni su, takodje, i susreti sa ministrima pravde i finasija - Snežanom Malović i Dijanom Dragutinović, kao i ministrom lokalne uprave i samouprave Milanom Markovićem.

Na agendi evropskog komesara biće, pored evropskih integracija, i regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana i učešće Srbije u izradi Sveobuhvatne strategije EU za Dunavski region, najavljeno je iz kabineta potpredsednika Vlade Božidara Djelića.

Uoči dolaska u Beograd, File, koji je na funkciji komesara za priširenje nasledio Finca Olija Rena, poručio je da se nada da će Srbija ostati posvećena reformskoj agendi i dodao da je "glavni cilj tih reformi dobrobit gradjana Srbije, a ne samo priključenje Evropskoj unji".

File je u autorkom članku za beogradski dnevnik "Blic" ocenio da je Srbija dokazala da je "snažno posvećena" evropskim integracijama i da je na tomo polju tokom proteklih nekoliko meseci ostvarila "zadivljujući napredak".

Važnost koju novi evropski komesar za proširenje pridaje evrompskim integracijama Srbije jasno je demonstrirao sastavši se prvog dana svog mandata na ovom mestu, 11. februara, sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Djelićem.

File će u Beograd doputovati iz Turske, a posle Beograda će obići Podgoricu,Tiranu, Sarajevo i Prištinu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.