File: Prioritet napredovanje Srbije

Izvor: B92, Beta, 17.Mar.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Prioritet napredovanje Srbije

Evropski komesar za proširenje Štefan File (arhiva)

Beograd -- Evropski komesar za proširenje Štefan File, uoči posete Beogradu, kaže da će napredovanje Srbije u evropskim integracijama biti jedan od njegovih prioriteta.

"Dalje napredovanje evropskih integracija Srbije biće jedan od mojih prioriteta, imajući u vidu značaj ove zemlje u stabilnosti regiona zapadnog Balkana. Pre svega, hoću da potvrdim da je Komisija spremna da pripremi mišljenje za aplikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije za članstvo u EU, čim za to bude stigao zahtev od Saveta EU", rekao je File za "Večernje novosti".

File je rekao da je važno da Srbija održava tempo reformi, nastavi da sprovodi program za evropske integracije i u potpunosti ispuni svoje obaveze proistekle iz Prelaznog sporazuma.

"Možete da očekujete od mene da ću da delujem kao fer i prijateljski partner, spreman da sasluša i pomogne, ali koji ne želi da kompromituje naše osnovne vrednosti: demokratiju, vladavinu prava, zaštitu osnovnih prava, održivi razvoj i prijateljske odnose među susedima", dodao je on.

Prema njegovim rečima, tokom mandata će posebno nadgledati "glavne izazove s kojima Srbija treba da se suoči da bi bila u stanju da ispuni neophodne uslove za članstvo u EU".

File je rekao da su puna saradnja s Haškim sudom, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nezavisnost sudstva i usaglašavanje sa obavezama iz SSP-a, ključni prioriteti istaknuti u evropskom partnerstvu Srbije.

"Uz to, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su takođe važni uslovi koje Srbija treba da ispuni, kao i bilo koja druga zemlja koja ima aspiraciju da se pridruži EU", dodao je on.

File je rekao da Srbija ima potencijal da brzo napreduje na svom putu evropskih integracija i da aplikacija Srbije za članstvo predstavlja konkretan dokaz angažmana vlasti Srbije prema evropskim integracijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Krhka bezbedonosna situacija na Kosovu

Izvor: Blic, 16.Mar.2010, 22:10

Bezbednosna situacija na Kosovu i dalje je krhka i treba uložiti više napora u uspostavljanju vladavine prava na celom Kosovu, izjavio je danas evropski komesar za proširenje Štefan File, uoči posete Kosovu 19. marta...U pisanoj izjavi koju prenosi kancelarija Evropske unije u Prištini, File je...

Nastavak na Blic...

Štefan File u Beogradu

Izvor: EMportal, 17.Mar.2010

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File dolazi danas u Beograd kako bi potvrdio rešenost EU da Srbiju, kad ispuni uslove, primi u članstvo.

Nastavak na EMportal...

File sutra sa najvišim zvaničnicima u BiH

Izvor: Capital.ba, 17.Mar.2010

SARAJEVO, Komesar za proširenje EU Štefan File sastaće se sutra u Sarajevu sa najvišim zvaničnicima BiH i entiteta, sa kojima će razgovarati o evropskim integracijama i viznoj liberalizaciji, kao i o ustavnim promjenama u BiH i zakonu o popisu stanovništva i domaćinstava. File će se sastati...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.