Koje su posledice odgovora Hrvatske

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje su posledice odgovora Hrvatske

Beograd -- Odgovor Hrvatske na protivtužbu Srbije pred MSP u Hagu ne isključuje mogućnost vansudskog poravnanja, kaže koordinator pravnog tima Srbije Saša Obradović.

Obradović za B92 objašnjava da je to što je Hrvatska predala podnesak - deo standardne pravne procedure, te da Srbija ima dovoljno vremena da odgovori na njega.

On najavljuje da će Srbija, nakon što bude proučen odgovor Hrvatske, predati sudu svoj podnesak. Obradović kaže i da najnoviji potez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatske ne mora da ugrozi napore za međusobnim povlačenjem tužbi.

"Mi sada imamo dovoljno vremena da proučimo ovaj pravni podnesak Hrvatske, da pripremimo strukturu našeg podneska i da ga blagovremeno priložimo", izjavio je za B92 koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Saša Obradović.

On navodi da su, pritom, moguće i druge opcije.

"(Može) da dođe do vansudskog poravnanja, to nije isključeno ovim potezom”, rekao je Obradović.

"Obe države, dok ne dođe do takvog poravnanja ili povlačenja, dužne su da poštuju sudske odluke i da dostavljaju pravne odgovore", objasnio je on.

Predstavnici pravnog tima Hrvatske predali su Međunarodnom sudu pravde pisani odgovor na protivtužbu koju je Srbija podnela, nakon što Zagreb i Beograd nisu postigli vansudski dogovor o pravnom sporu koji je u Hagu pokrenut 1999. godine. U tužbi i kontratužbi, dve zemlje međusobno se optužuju za kršenje Konvencije o genocidu u vreme rata 1991-1995.

Hrvatski odgovor predat je 20. decembra, poslednjeg dana roka koji je odredio sud Ujedinjenih nacija. Sadržina ovog hrvatskog podneska ostaje nepoznata javnosti do početka usmene rasprave pred Sudom. Srbija može da dostavi Međunarodnom sudu pravde pisani odgovor na podnesak Hrvatske, do 4. novembra 2011. godine.

Rasprava o sadržini tužbi očekuje se početkom 2013.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vansudsko poravnanje Srbije i Hrvatske?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2010

Odgovor Hrvatske na protivtužbu Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu ne isključuje mogućnost vansudskog poravnanja, izjavio je koordinator pravnog tima Srbije pred MSP Saša Obradović...On je rekao da je to što je Hrvatska predala podnesak deo standardne pravne procedure, te da Srbija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Saša Obradović: Odgovor Hrvatske ne isključuje mogućnost izvansudske nagodbe

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Dec.2010

BEOGRAD - Odgovor Hrvatske na protutužbu Srbije pred MSP-om u Haagu ne isključuje mogućnost izvansudskog poravnanja, kaže koordinator pravnog tima Srbije Saša Obradović.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.