Obradović: Srbija će odgovoriti na podnesak Hrvatske

Izvor: Politika, 25.Dec.2010, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Srbija će odgovoriti na podnesak Hrvatske

BEOGRAD – Srbija će Međunarodnom sudu pravde (MSP) na vreme predati pisani podnesak u kome će se izjasniti o navodima iz hrvatskog odgovora na protivtužbu za genocid, izjavio je danas koordinator srpskog pravnog tima pred tim sudom Ujedinjenih nacija Saša Obradović.

On je u izjavi Tanjugu potvrdio da su predstavnici hrvatskog pravnog tima 20. decembra, kad je bio poslednji rok, sudu podneli odgovor na protivtužbu Srbije, istakavši da standardna pravna procedura koja je u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „ne isključuje vansudsko rešenje spora.„

„Dogovor o međusobnom povlačenju tužbe je uvek moguć tokom celog trajanja postupka, bez obzira da li se on nalazi u pisanoj ili usmenoj fazi”, kazao je Obradović.

Ukoliko za povlačenje tužbi postoji politička volja na obe strane, pretpostavka je da će to učiniti blagovremeno i da neće, vodeći ovakve postupke, otežavati sebi situaciju i nepotrebno se izlagati dodatnim troškovima pripreme obimnih i složenih podnesaka, napomenuo je Obradović.

Prema njegovim rečima, predstavnici oba pravna tima izbegavaju da javno komentarišu elemente pisanih podnesaka, argumente jedne i druge strane, jer žele da izbegnu „neku vrstu parničenja pred medijima, pre nego što Sud uzme sve u svoje ruke”.

„Pored toga, želimo da vladama dve države omogućimo da vide šta je njihov interes i da li žele da dođe do vansudskog dogovora o obustavi ovog postupka”, istakao je Obradović.

On je podsetio da je Srbija na tužbu Hrvatske za agresiju i genocid podnela odgovor sa protivtužbenim zahtevom, a Hrvatska je u pisanom podnesku komentarisala njene navode.

Srbija sada treba da do 4. novembra 2011. godine MSP- u dostavi pisani podnesak s komentarima navoda iz odgovora hrvatske strane, objasnio je Obradović.

On je naveo da u većem delu pisanog odgovora na protivtužbu Srbije, Hrvatska pokušava da dokaže da se za vreme oružanog sukoba na njenoj teritoriji od 1991. do 1995. godine zaista dogodio genocid nad hrvatskom nacionalnom grupom, pri čemu nastoji da prikaže pozadinu događaja u skladu s njenim istoriografskim pogledom. Drugi deo podneska odnosi se na pobijanje argumenata naše protivtužbe, rekao je Obradović pri čemu Hrvatska iznosi argumente da se genocid nad srpskim narodom za vreme oružanog sukoba u Hrvatskoj, pre svega za vreme vojne operacije „Oluja”, nije dogodio, odnosno da se nisu stekla bitna obeležja tog krivičnog dela.

Tanjug

objavljeno: 25.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.