Koja je logika odluka Ustavnog suda

Izvor: B92, 15.Nov.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja je logika odluka Ustavnog suda

Beograd -- B92 analizira zašto je Ustavni sud odbio predlog tužilaštva da zabrani "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i "SNP Naši" iz Aranđelovca.

Ta odluka saopštena je juče i izazvala je polemiku u javnosti, čime se rukovodio Ustavni sud Srbije prilikom ovog odlučivanja, pošto je ranije zabranio Obraz i Nacionalni stroj.

Nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanje nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bili su argumenti tužilaštva.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije.

Inicijativa mladih za ljudska prava kritikovala je danas odluku Ustavnog suda Srbije da odbije predlog o zabrani rada udruženja "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i SNP "Naši" iz Aranđelovca, ocenjujući da je takva odluka blagonaklona prema ekstremistima.

Analizom programa i aktivnosti udruženja nije utvrđeno da su ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada "SNP 1389" i "SNP Naši", obrazlaže na svom sajtu Ustavni sud.

"Takva ocena suda temelji se na stanovištu da zabrana rada udruženja mora predstavljati nužnu meru demokratskog društva. U tom kontekstu sud ukazuje da ova mera predstavlja poslednji odbrambeni akt demokratskog društva kada delovanje i aktivnosti udruženja i njegovih članova krajnje ozbiljno i intenzivno krše Ustavom zajemčena prava i slobode tako da se njima na nesumnjiv način želi ostvariti nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske netrpeljivosti", saopštava USS

Odluke Ustavnog suda, po mišljenju predstavnika i vlasti i opozicije, moraju da se poštuju.

"Sad je pitanje za policiju i tužilaštvo da li su uradili svoj posao ili nisu, ali ustavni sud se ne bavi pojedinačnom krivičnom odgovornošću već se bavi opštom društvenom opasnosti takvih organizacija i da li one čine deo jednog društvenog sistema. sama činjenica da pojedinci vrše krivična dela, stavlja dovoljno osnova za preispitivanje njihovog organizovanja", kaže Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde.

"Ja sam siguran da ustavni sud ima svoje argumente, treba da dobijemo obrazloženje da vidimo šta je u pitanju, ali ponavljam još jednom: odluke sudova moraju da se poštuju svidelo se to nekom ili ne. Zakon mora da se poštuje, ustav mora da se poštuje, odluka da ne zabrani određene organizacije, to je konačna odluka i mi je svi zajedno moramo poštovati", kaže Vladimir Cvijan, visoki funkcioner i poslanik SNS.

Protiv pojedinaca iz dve ultradesničarske organizacije vode se krivični postupci, a pre samo pet meseci Ustavni sud je zabranio Obraz.

"Kada uporedite sajtove Obraza i ovih pokreta koji su pušteni, koji su legitimisani, oni se ni u čemu ne razlikuju. Jedino što se u međuvremenu promenilo jeste vlast. Nesumnjivo je ova odluka posledica pritiska vlasti da se jedan program i jedan pristup slobodi govora, udruživanja, ljudskim pravima, delegitimiše i da se da prostora onima koji pribegavaju nasilju pri ostvarivanju svojih ideja", kaže Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa, koji je i poslanik LDP-a u Skupštini Srbije.

U tužilaštvu, pre nego što iznesu stav o ovome, čekaju da pisanim putem dobiju odluku Ustavnog suda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.